Кръвният център получи като дарение уред за размразяване на плазма

Апаратът ще помогне за спасяването на много човешки животи

 

ЕДИНСТВЕНИЯТ В РЕГИОНА КРЪВЕН ЦЕНТЪР, ФУНКЦИОНИРАЩ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, СЕ СДОБИ С АПАРАТ ЗА РАЗМРАЗЯВАНЕ на кръвна плазма на водна баня. Ценният апарат бе дарен на медицинската структура от Ротари клуб – Велико Търново. Връчването на техниката стана в понеделник при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Уредът е изключително важен за работата на медиците, тъй като от него зависи качеството на кръвната плазма и извличането на необходимите елементи от нея.

„Плазмата се съхранява при -30 градуса. За да се прелее, тя трябва да се размрази и да се стопли, а качеството на размразената плазма зависи от темпа на размразяване, както и на замразяване. Тази водна баня е апарат, без който ние не можем да работим и да сме полезни на пациентите“, казва д-р Мариана Витанова, началник на Кръвния център.

Апаратът е закупен за близо 3000 лв., а средствата за него са събрани от лични дарения на членовете на Ротари клуб – Велико Търново.

„Ние подкрепяме тези, които имат най-голяма нужда. Една от зоните на фокус за нашата организация е медицината, а и в сегашната пандемична обстановка медицинските заведения имат нужда от нашата солидарност. След като разбрахме от д-р Витанова за крещящата нужда от апарат за размразяване на кръвна плазма, членовете събраха необходимата сума и поръчахме уреда. Все още нивото на ваксинация в България е ниско, болните от Covid-19 нарастват, нуждаят се от кръвопреливане, затова се надяваме по този начин да подпомогнем спасяването на животи“, заяви Венелин Иванов, председател на организацията.

Той сподели, че в Ротари клуб Велико Търново членуват над 60 души и неправителствената структура си партнира с множество местни фирми. Увери, че смята да предприеме информационна кампания сред съмишлениците на организацията, при която да се насърчи кръводаряването след преболедуване от коронавирус.

„Д-р Витанова ни обясни, че всеки преболедувал това коварно заболяване има изградени антитела, а 28 дни след заразяването е здрав и може да му бъде направено изследване за нивото на антитела. Ако то е достатъчно, може да дари кръвна плазма. Тя може да бъде отделена в кръвен център в Плевен, а ако има хора, които да отговорят на тези условия, ние можем да съдействаме с транспорт да отидат и да дарят кръв, за да бъдат спасени много човешки животи“, сподели още Венелин Иванов.

„Всяка инициатива, която е свързана с кръводаряването, е благородна и заслужава уважение. Тази апаратура дава възможност взетата кръв да бъде обработена и да достигне до реципиента във възможно най-добро състояние“, подчерта д-р Галина Гарева, председател на Областния съвет на БЧК във Велико Търново и медицински директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

От клиниката призовават за повече доброволци, за да се поддържа необходимият резерв от кръв в лечебницата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.