Манастир си върна открадната преди десетилетия икона, откупена е на аукцион

След четвърт век „Св. Йоан Предтеча“ се завърна в манастира край Дебелец

 

Йордан Райков и отец Димитър с върнатата икона на св. Йоан Предтеча.

Православният манастир „Свети Архангел Михаил“ край град Дебелец си върна икона, която е била открадната от него преди четвърт век. Тя изобразява св. Йоан Предтеча и е откупена на аукцион. Главна заслуга има младият учител по история във великотърновското СУ „Вела Благоева” – Йордан Райков. Той е родом от Дебелец, живее там и познава обителта отблизо. На почти 23 години е, а през изминалото лято завършил специалност „История” във Великотърновския университет. Още от 7-и клас, почти 10 години младият мъж е част от клуб „Традиция” във Велико Търново и е участвал в много възстановки у нас и в чужбина.

С интерес към старините през есента на 2021 г. попада в интернет на един аукцион и му прави впечатление, че се продава икона, която му е позната и визуално, и като изпълнение. „Знам, че иконата на св. Йоан Предтеча липсва. През 1997 г. в манастира се извършва кражба, незнайно от кого до момента, но тя е сред откраднатите ценности. Решихме да я откупим с манастирското съгласие и тя пристигна при нас през ноември”, разказа за в. „Борба” Йордан Райков. В откупката учителят влага и лични средства. Той сподели, че е православен християнин и през живота му са се случвали достатъчно чудеса, които са подкрепяли вярата му още от малък. И че човек трябва винаги да вярва в нещо – било то в бог, в собствените способности или в съдбата.

Централният храм на манастира „Св. Архангел Михаил”.

Иконата на св. Йоан Предтеча е с размери приблизително 25 на 30 см. Изписана е от майстор от Тревненската школа в средата на XIX век, по времето, когато се строи сегашната сграда на манастира – 1856 г. Тогава майстор Петко изгражда централния храм. От същата година е и оригиналният иконостас. През 1997 г. са откраднати иконите от целия апостолски ред на иконостаса, както и по-малки икони. Това, което знае Йордан Райков, е, че липсва и иконата на св. Спиридон.

Манастирът „Св. Архангел Михаил” се възстановява от 2019 г., като десетилетия наред е бил център за душевноболни, където монасите и пациентите са делили общи пространства. Преди две години обителта е поверена на грижите на йеросхимонах Димитрий Зографски. Свещеникът е бил около 15 години в Света гора. Още през 2011 г. той поема манастира и се грижи за него.

Светата обител „Св. Архангел Михаил” е с много стара и славна история. Основан е през 1089 г. По времето на Второто българско царство манастирът преживява най-големия си разцвет и се ползва със статут на царски манастир. Негови ктитори са братята Петър и Асен, а цар Иван Асен II често го посещавал. В следващите векове тук функционират книжовна и иконописна школа.

Това, което са замислили Йордан Райков и отец Димитър, е да бъдат отпечатани картички, включващи и историята на манастира. Като историк, учителят събира материали и се надява един ден да я опише.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. Йордан РАЙКОВ

One thought on “Манастир си върна открадната преди десетилетия икона, откупена е на аукцион

  • 18.01.2022 в 11:40
    Permalink

    Дали е сигурно, че това е точната икона, а не копие примерно?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.