Преобразиха най-стария парк в Горна Оряховица в зелено бижу с игрища и зони за отдих

1,47 млн. струва ремонтът на „Градска градина“

 

Парк „Градска градина“ в Горна Оряховица е вече изцяло обновен и всеки момент предстои пускането му в експлоатация, съобщиха за „Борба“ от местната администрация. Официалното откриване ще бъде при подходящи атмосферни условия, а към момента има довършителни дейности. Обектът все още се води строителна площадка, въпреки това деца и възрастни вече се радват на най-новата придобивка в железничарския град. Паркът се реконструира по ОП „Региони в растеж“, като финансирането по проекта е малко над е малко над 1,47 млн.

Паркът е най-старият в Горна Оряховица и беше един от малкото, които не бяха обновени. Чакането обаче си е заслужавало, защото „Градската градина“ се е превърнала в истинско бижу, показва проверка на „Борба“.

Особено атрактивна е детската площадка за най-малките, където има поставени любими анимационни герои. Всъщност довършителните работи предстоят именно там, защото трябва да бъдат поставени още две фигури – на любимия Спондж Боб и на едно от кученцата в „Пес патрул“. Те са вече поръчани и предстои да бъдат монтирани. Предвидена е площадка и за по-големи деца, като вече са монтирани люлки и други детски съоръжения.

Поставени са и уреди за фитнес на открито. Изобщо е помислено и за спорта, като са изградени две спортни игрища. Едното е комбинирано – за баскетбол и волейбол, а другото е за любителите на тениса на корт. Те са оградени с метална мрежа и са обезопасени за игра.

Впечатлява и големият кът за отдих с маси и пейки, които са масивни и със сигурност ще издържат доста, ако няма вандалски набези. Запазена е старата широколистна зеленина, което гарантира дебела сянка през лятото. В същото време са посадени и нови фиданки, храстчета и други декоративни растения. Пейките са разпръснати в целия парк, те също са от масивно дърво и са поставени покрай обновените алеи. Те са изградени с павета, които при правилно монтиране не би следвало да потънат.

Два фонтана ще радват посетителите на парка, те ще заработят при първа възможност и ще разхлаждат в горещите дни през лятото. Проектантите са предвидили и доста чешмички с кранчета за питейна вода. Оригинални са и стъпалцата, които са поставени през зелените площи, по тях може да се преминава, без да се нараняват фиданките, цветята или тревата. Те имитират дърво, но са циментови и са добро решение за всеки, който иска да премине напряко. Входът на парка е запазен, не е толкова пищен като „Детски кът“, но пък и в тази връзка няма да буди съмнение за неправилно разходвани средства.

В парк „Градска градина“ всяка година се провежда традиционният Празник на суджука. Обстановката вече ще бъде коренно променена, посетителите ще се чувстват отлично, но и ще трябва да пазят изградените съоръжения.

One thought on “Преобразиха най-стария парк в Горна Оряховица в зелено бижу с игрища и зони за отдих

  • 18.01.2022 в 15:30
    Permalink

    А във Велико Търново парковете се превърнаха в кучешки тоалетни. Разбира се, не от самосебе си, а с любезното съдействие и бездействие на нашите управници.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.