Тъпчат децата с излишни въглехидрати вместо плодове, зеленчуци и млечни продукти

РЗИ В. Търново: „Менюто на малчуганите в ясли, градини и училища е небалансирано и рисково за развитие на хронични заболявания“

 

ХРАНЕНЕТО НА ДЕЦАТА В МЕСТНИТЕ ЯСЛИ, ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА Е ДИСБАЛАНСИРАНО, ВИСОКОКАЛОРИЧНО И НЕСЪОБРАЗЕНО С НУЖДИТЕ НА ПОДРАСТВАЩИТЕ. Това става ясно от анализ, извършен в 30 учебни заведения в областта от експертите на Регионалната здравна инспекция през четвъртото тримесечие на миналата година. Специалистите на ведомството констатирали негативни тенденции в повечето образователни звена и отчитат липсата на добри практики по отношение на здравословното меню на децата.

Оценката на експертите включва три възрастови групи – храненето на малчугани до 3 години, от 3 до 7 години и над 7-годишни, които посещават ученически столове.

В по-голямата част от детските ясли хлапетата консумират под препоръчителните среднодневни норми пресни зеленчуци, ориз, готварска сол и мляко и над нормата брашно, картофи и захар.

В детските градини ситуацията не е особено различна. И там малчуганите не похапват достатъчно мляко и млечни продукти, яйца, риба и пресни зеленчуци. За сметка на това обаче им сервират повече ориз, картофи, пълнозърнести храни и захар. Служителите на РЗИ уточняват, че дисбалансът на макронутриенти е за сметка на повишения прием на въглехидрати, респективно – калории, и на по-ниския протеинов прием.

Оценката в училищните столове е направена въз основа на данните от калкулационните ведомости и седмични менюта. Храненето в 70 процента от местните ученически столове е непълноценно, категорични са здравните власти. В останалите учебни заведения, при които са налице добри практики за здравословно меню, са тези школа, в които храната се приготвя на място.

Специалистите подчертават, че самите рецептурници, по които се приготвя храната, са дисбалансирани, а приемът на храни не е съобразен с примерния продуктов набор. Небалансирано хранене предлагат и от кетъринговите фирми в ученическите столове, а това е рисков фактор за развитие на хронични незаразни болести.

Здравните служители са проучили и осигуряването на диетично хранене на малчугани със здравословни проблеми, които посещават ясли и детски градини. На територията на региона има три такива хлапета, от които две в община Велико Търново и едно в Горна Оряховица. За малчуганите в старата столица менюто се осигурява от учебното заведение, а за това в железничарския град ангажиментът се поделя между забавачката и родителите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: интернет

One thought on “Тъпчат децата с излишни въглехидрати вместо плодове, зеленчуци и млечни продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.