209 случая на Covid-19 за денонощие във Великотърновско, Свищов гони 1000 болни на 100 000 население

Сред инфектираните е 27-дневно бебе, настанено за лечение в МОБАЛ

 

ПЕТАТА COVID ВЪЛНА ОБХВАЩА ВСЕ ПОВЕЧЕ ДЕЦА, ТИЙНЕЙДЖЪРИ И МЛАДИ ХОРА ВЪВ ВЪЗРАСТТА ОТ 30 ДО 50 ГОДИНИ в областта. За първи път от есента до момента във Великотърновско за денонощие са регистрирани 209 положителни проби за 24 часа. Ситуацията в болниците е динамична и броят на хоспитализираните непрекъснато се променя. За да удовлетворят необходимостта от места за настаняване на заразени, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ увеличи на 99 леглата за Covid болни, а МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – до 77. И в двете клиники разкриха по още 2 интензивни легла за лица с коронавирус. Общият брой на хоспитализираните жители на областта е 182.

Сред инфектираните деца е 27-дневно бебе, което лекуват в Отделението по неонатология на областната болница. Три заразени деца на възраст от 11 месеца до 5 години пък са настанени в педиатрията на стационара.

В горнооряховската болница най-малкият пациент с коронавирус е кърмаче на 5 месеца. То се е заразило от своите родители. В общинската клиника лекуват и няколко тийнейджъри с доказана диагноза Covid-19.

Положителна проба за инфекцията са дали още осмокласник от ПМГ „Васил Друмев“ и ученик от 11-и клас в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново. Заболели са и учител от начален етап на обучение в ОУ „Христо Ботев“ в село Ресен и петокласник в СУ „Вичо Грънчаров“ – Горна Оряховица.

14-дневната заболеваемост в региона възлиза на 612,93 на 100 000 души. Най-тежка е ситуацията в община Свищов, където заразените са 996,37 на 100 000 население, което я доближава до нивото на инфектирани в столицата.

Отново има отлив на желаещи да се ваксинират във Великотърновско и половината от поставените дози за денонощие са бустерни. По данни на Единния информационен портал общо са поставени 10 556 ваксини, а завършен имунизационен цикъл имат 51 195 лица, което се равнява на 24 процента от населението в региона. Трета игла са получили 14 362 лица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.