Горещи новиниОбразование

НВУ ще издава съвместни двойни дипломи със Софийския университет

Военният вуз пуска уникални за Източна Европа магистърски програми чрез проект за 1,96 млн. лв.

Националният военен университет „Васил Левски“ пуска четири магистърски и една докторска програма, които нямат аналог за цяла Източна Европа. Те ще стартират от новата учебна година и обхващат студентите, а не курсантите.

Програмите се разработват по проект „Модернизация на Национален военен университет „В. Левски“ – гр. Велико Търново, и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – гр. София, в професионално направление 5.3 „Компютърна и комуникационна техника“. Водеща организация по проекта е НВУ, а партньор е Софийският университет. Асоцииран партньор по проекта е Военно-техническата академия в Букурещ.

Финансирането по проекта е 1,963 млн. лв., от които 1,21 млн. лв. са за НВУ „Васил Левски“ и 747 690 лв. за СУ „Климент Охридски“. 85% се осигуряват от ЕС, а останалите са национално съфинансиране.

Магистърските програми, по които ще може да се кандидатства за новата учебна година, са: „Изкуствен интелект“, „Геоинформационни технологии при управление на кризи“, „Геоинформационен мениджмънт и приложения“ и „Комуникационни технологии в сигурността“. Докторската програма е „Киберсигурност“. Първоначално те ще бъдат платени, ще се търсят варианти и за държавна поръчка в бъдеще.

Договорът по проекта е подписан още през юли миналата година, а срокът за изпълнение е до края на 2023 година. Над разработването на програмите работят 35 души. Ръководител на проекта от страна на НВУ е доц. Ваня Димитрова, а от страна на СУ е проф. Климент Найденов, който е декан на Геолого-географския факултет.

Иновативното е, че лекциите ще бъдат водени предимно онлайн от преподаватели от двата университета. Затова в края на обучението дипломите ще бъдат съвместни и ще бъдат подписани от ректорите и на двете учебни заведения.

„Уникалното на тези програми е, че двете учебни заведения ще си сътрудничат. Част от обучението ще е при нас, част при колегите от СУ, а понякога ще има и смесени. В крайна сметка резултатът ще бъде магистърска степен за обучение и от двете висши заведения“, сподели зам.-началникът на НВУ полк. Николай Урумов.

Всички разработени програми ще бъдат предлагани за дистанционно обучение, а три от магистърските програми ще са съвместни с асоциирания партньор от Букурещ и ще бъдат с опция за английски език. Първоначално ще бъдат приети 50 души. Целта обаче е да бъдат привлечени и чуждестранни студенти.

„Тези програми, които създадохме, целят да атакуват и чуждестранни пазари. Африка, бивши съветски републики и други. Това, което е уникалното в случая, в това число и за докторската програма, е, че показваме нещо ново за цяла Източна Европа. Тези магистърски програми в своя си вид са уникални не само за Балканите. Логиката на тези програми следва логиката на европейските университети – няколко университета да обединят ресурс, за да могат да издават съвместни дипломи“, сподели проф. Климент Найденов.

За да бъде ефективно обучението, ще бъдат оборудвани три зали за дистанционно преподаване, които ще бъдат снабдени с най-новите стрийминг камери с висока резолюция и сървъри. Всички лекции ще бъдат записвани там, за да може да се ползват при необходимост. Ще бъде създадена и така наречената облачна платформа, в която ще бъде интегрирана географска информационна система. Трите кабинета ще бъдат съответно във Велико Търново, в клона на НВУ в Шумен и в Софийския университет.

Проектът предвижда още обучения за усъвършенстване на чуждоезиковите и дигиталните умения на преподавателите, вкл. за работа с иновативни ИКТ базирани образователни технологии, както и изходящи мобилности и краткосрочни специализации при асоциирания партньор, резултатите от които ще бъдат мултиплицирани чрез споделяне на преподаватели между НВУ и СУ „Св. Климент Охридски“.

Освен това ще бъде изграден единен кариерен център и система за проследяване на реализацията на завършилите студенти. Предвидено е също така организиране на кариерни борси, както и допълнителни курсове за студентите, насочени към придобиване на предприемачески умения и социални компетентности.

„За обучаемите предвиждаме и формиране на клубове, където ще бъдат обучавани по предмети, като презентационни умения, предприемачески умения и креативност. Предвиждаме още състезания за бизнесидеи. Чрез платформата ще проследяваме реализацията на нашите студенти. Те ще имат възможност да пътуват и до Румъния“, сподели доц. Ваня Димитрова.

От ръководството на проекта са категорични, че магистърските програми са адекватни за пазара на труда. Кадрите, които ще се подготвят, ще бъдат насочени за работа към МРРБ и МОСВ.

„За тези места имаме заявка, че ще ползват наши специалисти. Отделно от това, тече едно преструктуриране в местното самоуправление. Просто общините сами започват да осъзнават, че ще имат нужда от един до двама подобни специалисти. Давам пример. Ако утре в Севлиево стане наводнение и залее най-печелившите предприятия, това може да бъде предвидено и да бъде направен евакуационен план, ако в Общината има такива специалисти. И от години се борим това да се случи в местната администрация“, категоричен е проф. Найденов.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “НВУ ще издава съвместни двойни дипломи със Софийския университет

  • Ако в Севлиево има много вода и има опасност от наводнение може водата да се изнесе за жаден Перник,Не е нужно да се хабят народни и Румънски пари за налудничаво обучение.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *