Образование

Обучение по китайски език започва в СУ „Вела Благоева“ от новата учебна година

Преподаватели от Институт „Конфуций“ ще водят часовете

 

Бъдещите осмокласници в СУ „Вела Благоева“ ще имат възможност да учат китайски като втори чужд език от началото на следващата учебна година. Часовете ще се водят от преподавателите на Институт „Конфуций“ в старата столица.

Паралелката е добре позната през последните 4 години, а именно – „Обществени науки“. Този път обаче учениците ще имат възможност да изберат китайския език като втори чужд. Ще бъде предоставена възможност и за обучение по испански език за онези деца, които не желаят да учат китайски.

На 15 януари изтече срокът, в който училищата можеха да заявяват своите паралелки до РУО. Това е сторил и директорът на СУ „Вела Благоева“ Ангел Янчев, който е убеден, че обучението по китайски език е привлекателно за учениците.

„Това обучение по китайски ще бъде уникално за цялата ни област. Най-близкото място, където предлагат обучение по китайски, е в град Русе. След разговор с директора на Институт „Конфуций“ доц. д-р Искра Мандова и на базата на споразумението, което имаме с Великотърновския университет, решихме да предложим като втори чужд език китайския, който да бъде алтернатива на испанския“, сподели за „Борба“ Ангел Янчев.

Китайският език не е новост за СУ „Вела Благоева“, защото от 4 години там се обучават деца в извънкласна форма. 23 деца от четирите паралелки в трети клас учат китайски, като техен учител е Чън Дапън от Институт „Конфуций“. Преподавателят е от 5 години във Велико Търново и учи български език. А идеята за обучение на осмокласниците от новата учебна година идва до голяма степен и от учениците в седми клас, които попитали директора дали няма възможност и те да учат източния език.

Сътрудничеството с Институт „Конфуций“ вече дава резултати. През миналата година в училището беше проведена и Седмица на китайската култура. В нея участваха стотици деца, а Институт „Конфуций“ събра всички китайски доброволци от страната. Отново със съдействието на института, като извънкласна дейност 30 ученици в прогимназиален етап тренират безплатно кунгфу.

Всъщност в училището има 38 извънкласни дейности, като китайски език и кунгфу са само две от тях. Именно тази подготовка ще помогне на бъдещите зрелостници да кандидатстват във Великотърновския университет и да продължат обучението си в специалност „Лингвистика“, убеден е Ангел Янчев. Университетът вече предлага и обмен на студенти, така че днешните ученици един ден могат да посетят и Китай.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *