Внесоха промените за добавките на ощетените пенсионери

С тях ще се компенсират над 1 милион възрастни хора

През месеците януари, февруари и март на всички пенсионери, които през януари са получили по-малка обща сума от пенсия плюс добавка в сравнение с декември 2021 г., да им бъде изплатена съответната разлика.

Това предвиждат внесени в Народното събрание предложения между първо и второ четене на законопроекта за удължаване действието на държавния бюджет до 31 март.

В мотивите към законопроекта е записано, че в настоящия момент, когато се отбелязва значителен ръст в цените на тока и парното, както и на инфлацията, особено в т. нар. „малка“ потребителска кошница, разходите на всички домакинства се повишават значително. Затова не трябва да се допуска намаляване на доходите на една уязвима част от обществото – тази на пенсионерите, се посочва в документа.

Допълнителната добавка към пенсиите ще компенсира над 1 милион възрастни хора, които пред януари получиха по-ниски общи доходи от преизчислена пенсия и Covid добавка спрямо декември миналата година.

Предложенията за промени за направени от депутати от управляващото мнозинство, тъй като за част от възрастните преизчисляването с по-високия коефициент за година реален стаж е под 60 лв. Така плюс добавката от 60 лв. те се оказаха с по-ниски общи суми, платени от НОИ спрямо декември, когато Covid добавката бе 120 лв.

 

istock
Доплащането за януари ще се направи заедно с пенсиите за февруари, като пенсионерите ще получат и ковид добавката от 60 лв.

Предлага се още, в Закона за личната помощ, възнагражденията за личните асистенти да се изчисляват с по-висок коефициент – 1,4 от минималната заплата, а не 1,2, както е в момента, считано от 1 януари. Така заплатите на асистентите ще се увеличат и няма да се чака новият бюджет за тази година.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.