Въвеждат електронни билети за великотърновските музеи

Слагат три устройства за достъп до най-посещаваните обекти в града

 

Въвеждане на електронна система за продажба на билети и контрол на достъпа до музейните обекти трябва да заработи през настоящата година. Иновацията е част от бизнес плана на общинското туристическо дружество „Царевград Търнов“. Предстои реалното разработване и синхронизиране с електронната система на Регионалния исторически музей. Идеята е туристите да бъдат улеснени максимално, като по този начин ще бъдат предотвратени и опашките пред някои от по-големите музеи.

Първоначално ще бъдат поставени три устройства за достъп до най-посещаваните обекти, съобщи директорът на РИМ д-р Иван Църов. Турникети предстои да бъдат монтирани на входа на Царевец, църквата „Св. 40 мъченици“ и пред Мултимедийния посетителски център.

Електронни билети за турникетите обаче ще се продават в почти всички музейни обекти, както и от „Царевград Търнов“. В същото време ще могат да бъдат закупени и електронни билети по интернет.

„По този начин ще се избегнат опашките, ще бъде ново облекчение за туристите. Контролът и отчитането ще станат още по прецизни“, убеден е Иван Църов.

Той е оптимист и за подобряване на качеството на друга услуга, която към момента се предлага за вход на Царевец, а именно закупуване на билет през ПОС терминал. За съжаление, тази опция към днешна дата е възможна само за туристи с български дебитни карти. Посетителите на историческия хълм обаче са предимно чужденци. Затова през тази година се предвижда обслужващата банка да промени параметрите и да стане възможно ползването на чужди дебитни карти.

„Например румънците, които идват на уикенд туризъм, нямат левове, искат да ползват ПОС терминал, но не може. В същото време наблизо няма и банкомат, за да си изтеглят пари, с които да платят. Надявам се тази година този въпрос да бъде разрешен и това да е още една опция за увеличаване броя на посетителите“, сподели д-р Иван Църов.

Надеждите са тази година да се запази броят на туристите и посещаемостта да не намалее. Огромен беше спадът през 2020-а заради започналата ковид криза. Но добрата новина е, че през 2021-ва РИМ отчете ръст от 29 процента.

От „Царевград Търнов“ предвиждат също оптимизиране и поддържане на базата данни за най-често търсената информация от индивидуалните туристи и гражданите на Велико Търново. Тя ще се актуализира два пъти месечно и ще се разширява, като се включва информация за други съседни региони или такива, които са част от популярни маршрути, включващи Велико Търново. Предвижда се още организиране на редовни срещи с местния бизнес и хотелиерите. Задължително ще има две – в началото и в края на туристическия сезон, за по-доброто и оптимално развитие на туризма в града.

След изминалата трудна година за туристическия бранш вследствие на Covid-19 през 2022 г. е планирано участие във всички важни местни и международни туристически изложения с цел възстановяване на предишните резултати и сключване на договори с нови партньори.

Предстои промотиране на нови атракции и туристически продукти, както и занаятите, представени на Самоводската чаршия. Ежедневно ще се актуализират новини и събития на сайта www.velikoturnovo.info. В същото време предстои преработка на създадения модул за онлайн продажба на билети за събития www.velikoturnovo.info/tickets в модул за онлайн магазин, чрез който да се разшири и подобри търговската дейност на дружеството и най-вече продажбата на сувенири от Самоводската чаршия, сувенири, произведени от дружеството, печатни материали и книги за града и региона.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.