Горещи новиниПолитика

33 социалисти от областта са делегати за конгреса на левицата в събота

33 социалисти от всички общини в областта ще пътуват в събота за конгреса на БСП. Най-много са делегатите от Велико Търново, като сред тях са знакови имена от местната политическа сцена. За столицата тръгват областният председател Мариана Бояджиева, общинският лидер Михаил Михалев, членът на Националния съвет Весела Лечева, д-р Анета Маноилова и др.

Конгресът на левицата беше свикан, след като Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП след изборите през ноември. На най-висшия форум на социалистите се очаква оставката й да бъде приета, след което да се насрочи избор за нов председател на партията.

Според устава това трябва да стане с пряк избор на всички членове от партията, какъвто беше проведен през септември. Тогава Нинова спечели вота срещу изключения наскоро от партията Кирил Добрев.

По всяка вероятност Корнелия Нинова отново ще се кандидатира за лидер, след като неотдавна заяви, че може да съвместява поста с този на вицепремиер и министър на икономиката. Още преди Нова година за неин опонент беше посочен Крум Зарков. Вече се чувства и напрежение между тях, а медийните изяви на двамата го доказват с остър език и различни нападки.

По време на конгреса би следвало да се насрочи и цикъл, в който всички местни структури ще излъчват номинации. Те ще минат през основните партийни организации, но според устава трябва да се проведат и конференции, на които да се утвърдят номинациите. Така по всяка вероятност реалният избор за председател ще бъде през март.

Великотърновските социалисти имат опит от 2020 година, когато организираха първия подобен вот за председател. Тогава бяха разкрити три градски секции и още толкова мобилни за населените места. Нарушения нямаше, а гласуването се осъществяваше с паравани и предварително изпратени от София бюлетини.

Какво ще се случи на конгреса обаче, остава загадка. Вероятно ще има делегати, които ще настояват и за връщане на стария устав, според който председател на БСП се избира именно от най-висшия орган на партията. Други пък ще държат да се запази настоящият формат. Тепърва ще се установява и колко са реалните членове на левицата, в момента тече традиционното преброяване и статистическият отчет за структурите по места.

По време на конгреса се очаква да бъде избран и временно изпълняващ длъжността председател, който да отговаря за нормалното провеждане на вътрешните избори.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *