Горещи новиниСпорт

Бончо Генчев: „БФС подпомага активно футболните клубове, броят им се увеличава“

Анализ на дейността на Зоналния съвет на БФС В. Търново направи председателят му Бончо Генчев. Изявлението бе предизвикано от тиражираните атаки към Централата, според които дейността, насочена към подпомагане на футболните клубове е силно ограничена, да не кажем и липсваща.

„Не съм съгласен, с твърденията, че БФС не работи и не оказва съдействие на футболните клубове. Ако погледнем нещата на национално ниво, виждаме че се работи активно с УЕФА по изграждане на детайлна стратегия за развитието на българския футбол. БФС е една от първите федерации в Европа, която участва в програмата „Футболни федерации на бъдещето“. Зоналният и областните съвет на Футболния съюз също са ангажирани ежедневно с проблемите на клубовете, като се стремим да им оказваме пълно съдействие. Така например при лицензирането на клубовете оказахме пълно съдействие за изготвяне на документацията. Всяка година организираме турнири за деца по места в Зоната, осигуряват се екипи на всички участващи отбори, охрана, съдии, медицинско обслужване, награди…“, коментира Бончо Генчев.

Председателят на Зоналния съвет припомни, че ежегодно във В. Търново се провеждат турнири за Купа „МБМ“ за момичета и момчета на стадион „Ивайло“ и в ДКС „В. Левски“, както и в други населени места в страната. Също на стадион „Ивайло“ се организира турнир в памет на „Трифон Иванов“.

Преди началото на всяка спортно- състезателна година Зоналният съвет, с подкрепата на футболната централа, осигурява на всички футболни клубове спортни пособия, които подобряват материалната база. Всички нови клубове, започващи участие в областните първенства получават различни спортни пособия- топки, мрежи, флагчета и т.н.

Сключен е договор между БФС и Община Велико Търново за изграждане на нов футболен терен с естествено покритие в старата столица, който ще подобри условията за тренировъчен и състезателен процес. Такива терени са изградени вече и в други градове на страната, разказа още Бончо Генчев. По неговите думи в следващите четири години по програмата ще бъдат изградени още тренировъчни съоръжения в цялата страна с изкуствено и естествено покритие.

Зоналният съвет активно спомага за повишаване квалификацията на треньорските кадри, както във футболните клубове от общинските и областни центрове, така и в по- малките населени места. Организират се обучения на треньори, подпомагаме активни повишаването на квалификацията на треньорите. Предвижда се по програма „Футбол в училищата“ на УЕФА /Грасруутс/  футболни специалисти да се занимават с децата 2-4 клас в училищата в малките населени места.

БФС поема разходите за провеждане на мачовете в националните групи U15, U17, U19, както и на всички нива в женския футбол. Осигурени са и хонорари за треньорите в женския футбол, каза още Бончо Генчев.

„Това са само част от ангажиментите, които поемаме за подпомагане развитието на футбола. Факт е, че броят на клубовете се увеличава, като цяло, постоянно се регистрират нови клубове, а съставът на Северозападната Трета лига се увеличава. Така че не мога да бъда съгласен с квалификации и внушения, омаловажаващи и неглижиращи работата на БФС“, завърши Бончо Генчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *