Осмокласници от Хуманитарна гимназия се учиха да мерят кръвно налягане и пулс

Гимназията отново пуска атрактивни паралелки за новата учебна година

 

Възпитаници на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ се учиха да мерят кръвно налягане и пулс. Осмокласниците от паралелката „Терапия и рехабилитация“ за пръв път се докоснаха до основните дейности в медицинската професия. За тях са особено важни практическите умения, тъй като след приключване на обучението придобиват право да практикуват професията си.

Обучението за измерване на кръвното налягане премина под ръководството на тяхната учителка по биология и здравно образование Анелия Козлева.

В същото време ПХГ отново е заявила атрактивни специалности в своя план-прием, съобщи за „Борба“ директорът Павлин Витанов.

Една от тях е профилирана и е традиционна за гимназията, а именно „Хуманитарни науки с разширено изучаване на английски език и факултативно изучаване на право и журналистика“. Там учениците имат сериозни постижения през годините, като са лауреати на много национални конкурси.

Втората паралелка е професионална и през последните години се наложи като една от най-атрактивните в областта. Тя предлага възможност за две професии. Едната е „Терапия и рехабилитация – изпълнител на термални процедури“, а другата е „Лаборант – технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовата промишленост“. И двете професии са подкрепени от местния бизнес.

Освен това училището разполага с телевизионно студио по журналистика, учебно студио „Терапия и рехабилитация“ и лаборатория за технологичен и микробиологичен контрол, оборудвани със съвременна техника и апаратура.

Кандидатстването за паралелките е след завършен седми клас.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.