След доклад на РЗИ за некачествени храни в забавачките от Община В. Търново контрираха: „Здравословното хранене на децата е приоритет на всяка великотърновска детска градина и ясла“

Всяка детска градина и ясла във Велико Търново осигурява здравословен хранителен режим за децата. Това се казва в специална позиция на Община В. Търново, разпространена, след като от местната РЗИ извадиха данни за некачествени храни в ясли, градини и училища в региона. Именно ранната възраст е времето, в което се изгражда здравословният модел на хранене. Затова в ежедневното меню в градините, яслите и Детска млечна кухня са включени разнообразни продукти – плодове, зеленчуци, мляко, млечни и други, богати на белтък. Хранителният режим е съобразен с физиологичните потребности в ранна детска възраст и включва достатъчно количество течности.

Всеки ден малките великотърновчета в детските градини консумират сезонна прясна салата, четири пъти в седмицата ястията са месни, а веднъж седмично – рибни. Хлябът е по утвърден стандарт и е типов или пълнозърнест.

Храненето в детските градини и ясли е четирикратно – основна закуска, обяд и две подкрепителни междинни закуски, първата от която е само с плодове – банан, ябълка, портокал, круша.

Рецептите на приготвената на място храна са съобразени с физиологичните норми за хранене и с енергийните потребности за детската възраст. Осигурен е изчистен енергиен прием чрез ограничаване на тежките въглехидрати – добавени захари и рафинирани брашна.

Ястията, приготвени в детските градини и яслите във Велико Търново и общината, отговарят на специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, определени за всяка група храна съгласно специфичните нормативни изисквания. Седмичното меню е предварително изготвено и утвърдено от медицински специалисти, завеждащи административен състав, и директорите на детските градини и ясли, а за Детска млечна кухня и от инженер-технолог.

В детските градини се използва специален рецептурник за хранене на децата от 3- до 7-годишна възраст, а в яслите – сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на децата до 3-годишна възраст. Те са утвърдени от здравните власти. При приготвянето на храната се прилагат здравословни кулинарни технологии (варене, задушаване, печене на умерена температура), които съхраняват витамините и предотвратяват образуването на вредни за здравето вещества. Приготвянето на храната е съобразено със Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на децата до 3-годишна възраст, утвърден от Министерство на здравеопазването. В менюто на децата присъстват както традиционни ястия, така и нови, интересни рецепти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.