На Бабинден орисаха първото дете, родено за 2022 г. в старата столица

За шеста поредна година в АГ отделението на МОБАЛ проплакват над 1000 бебета

СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ АКУШЕРО-ГИНЕКОЛОГИЧНОТО И НЕОНАТОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ – 21 ЯНУАРИ. Заради пандемията тържеството бе в съвсем тесен кръг и при спазване на стриктни противоепидемични мерки. Коронавирусът обаче не попречи да бъде спазена традицията по орисването на първото за годината проплакало пеленаче във Велико Търново. На празника от клиниката се похвалиха, че се запазва тенденцията за над 1000 бебета, родени за 12 месеца, което е доказателство за професионализма на екипа и избора на все повече жени да станат майки именно в областната болница.

Както повелява обичаят, честването на Бабинден започна с ритуално измиване на ръцете на началника на отделението доц. д-р Светлозар Стойков от най-младата акушерка в звеното Гергана Славкова. Топспециалистът поздрави своите колеги и подчерта, че те превръщат човешката магия в реалност.

За шеста поредна година повече от 1000 раждания има в Отделението по акушерство и гинекология, което ръководя, но това не е важното. По-важното е, че бяха въведени някои нови, иновативни техники, които съперничат на най-добрите в световен мащаб. Над 120 ендоскопски операции се извършват тук всяка година. Разбира се, това нямаше как да стане, ако зад нас не стоеше изпълнителният директор д-р Стефан Филев, на когото лично благодарим“, заяви доц. д-р Стойков.

НА ТЪРЖЕСТВОТО БЕ ОРИСАНА МАЛКАТА ГАБРИЕЛА АНЧЕВА, КОЯТО Е ПЪРВОТО БОЛЯРЧЕ ЗА 2022 Г. Момиченцето идва на бял свят на 3 януари. Дамите от Зонта пожелаха на крехката госпожица здраве, щастливо детство и винаги да бъде първа в предизвикателствата, които й поднася живота.

Кметът на старата столица инж. д-р Даниел Панов също се включи във вълнуващия момент на орисване. Той дари детето с реплика на царска монета. Градоначалникът изрази своето уважение и преклонение към всички здравни работници, благословени в мисията да помагат за появата на новия живот.

Искрена признателност и адмирации пред вас за ежедневните грижи и високия професионализъм в работата ви! С родилното си отделение, условията в него и лекарските грижи Велико Търново е сред водещите български градове“, заяви инж. д-р Панов.

НА ПРАЗНИКА БЕ ВРЪЧЕНА И ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА „АКУШЕРКА НА ГОДИНАТА“. ТЯ ОТИДЕ В РЪЦЕТЕ НА ТАНЯ СТОЯНОВА, която от три десетилетия работи в АГ отделението и днес с радост предава опит и знания на младите си колежки.

Винаги съм обичала професията си, да виждаш благодарност в очите на пациентите, дори когато е трудно, това ти носи огромно удовлетворение. Наградата ме изненада, тъй като смятам, че номинацията „Най-добър“ в отделението малко се измества встрани. При нас работата е екипна и никой не може да е „най-добър“, защото, ако не си обграден с хора, които да работят с професионализъм и всеотдайност, всичко се обезсмисля. По тази причина работата в звеното върви добре, защото, освен че са високи професионалисти, всички влагат и много любов и сърце в работата си“, категорична е избраната за акушерка N 1 тази година в старата столица.

1044 бебета са поели първа глътка въздух в областната клиника през 2021 г., а от началото на 2022 г. до момента са проплакали 58 бебета, от които две двойки близнаци, 29 момчетата и 29 момичетата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *