Д-р Павел Павлов – от студентската скамейка директно в Covid отделението на белодробната болница във В. Търново

Младият лекар вижда бъдещото си в следващите 10 години в респираторната клиника

СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА „Д-Р ТРЕЙМАН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЖИВЯ ПРЕЛОМ, след като достигна кадрови дефицит, заради който бе пред закриване. Така от лечебно заведение, останало с малцина доктори, днес вече е клиниката с най-много медици под 40 години в екипа си в областта. Едно от новите попълнения в колектива на респираторната болница е д-р Павел Павлов. Той е родом от Горна Оряховица, но още като бил дете, семейството му се преместило да живее във Варна и той пораснал в морската ни столица. Там завършил медицина и положил Хипократова клетва.

29-годишният мъж влязъл в реални работни условия в белодробната болници, идвайки директно от студентската скамейка. Така, след като си взел последния изпит от следването в началото на октомври 2021 г., бил назначен в „Д-р Трейман“. Това е първото му работно място, но преди това полагал доброволен труд в продължение на една година в различни отделения, включително и за лечение на коронавирус, в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, и МБАЛ – Сливен, към Военномедицинска академия.

„Мой приятел ми каза, че белодробната болница във Велико Търново се нуждае от доктори. Аз планирах така или иначе да отида да видя близките си в Горна Оряховица. Реших да предам опита, който натрупах като доброволец, в старата столица и да помогна на колегите си в респираторната клиника. Не съм имал големи очаквания, защото съм на мнение, че подобни нагласи водят до разочарование, но това, на което попадах, беше онова, което си представях, и съм удовлетворен“, споделя д-р Павлов.

29-годишният лекар е категоричен, че атрактивното заплащане, което ръководството на лечебното заведение въведе миналата година, не е мотив за неговото присъединяване към екипа.

„Във Варна възнагражденията за доктори са същите. Общо взето и в останалите болници в България, като се включат към основната заплата добавките, които държавата дава за работа с коронавирус, парите са долу-горе еднакви. Просто исках да живея по-близо до родното ми място“, заяви медикът.

Една от клаузите на договора, който д-р Павлов и новите колеги в клиниката подписват, ги задължава да работят в здравното заведение за период поне 5 години. Той обаче вижда бъдещето си в „Д-р Трейман“ през следващото десетилетие.

„Обнадеждени сме, очакваме доста промени да настъпят в болницата – да получим нова апаратура, ремонт на старата сграда и т.н. Ще се постараем да приложим опита на колеги от други държави, за да осигуряваме най-модерните здравни грижи и лечение, а по този начин здравната услуга в направление пулмология във Велико Търново да стане на по-високо ниво. Сега сме амбицирани да помогнем на всички нуждаещи се от Covid лечение“, заяви д-р Павлов.

В този ред на мисли, впечатленията му са, че пациентите, които биват хоспитализирани заради инфекцията, се чувстват спокойни и вярват на екипа. Казва, че те приемат изключително добре факта, че за тях се грижат млади лекари, които са отдадени на работата и необременени от проблемите в здравните система у нас.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

One thought on “Д-р Павел Павлов – от студентската скамейка директно в Covid отделението на белодробната болница във В. Търново

  • 31.01.2022 в 19:14
    Permalink

    Страхотен млад лекар!Малко е с по голямо самочувствие,но е човек на който може да се разчита.Винаги мисли за пациентите и това кое е най добро за тях.Доктор Павлов не веднъж е показвал че може да мисли адекватно в спешни ситуации и да взема правилни решения.Много се радвам че доктор Павлов ще остане следващите десет години в нашия град.Той ще стане един истински болярин .

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.