Двойно са намалели зрителите в театъра заради ковид кризата

Шест премиерни спектакъла и четири концерта са представили артистите за изминалата година

Близо два пъти са намалели зрителите в театралния салон заради ковид кризата и наложените противоепидемични ограничения за 30 или 50% пълняемост на салоните, показват данните от отчета МДТ „Константин Кисимов“. През октомври 2021 г. влезе в сила и заповедта за необходимостта от зелен сертификат за достъп до театрите, споделя директора на театъра Васил Вълчев.

За 2019 г. великотърновският театър отчита рекордни приходи от спектакли – 231 000 лв. Общо 161 са изиграните представления, а броят на зрителите, които са ги аплодирали, достига 28 000 души. Представленията на сцената в старата столица са 56 и са посетени от 8000 зрители. Общо 105 са спектаклите, изиграни в турне, а те са гледани от 20 000 души. На фона на успешната 2019-а показателите за първата и втората пандемична година илюстрират напълно кризата в сектора. Приходите за 2021-ва са 100 000 лв., постигнати с 80 изиграни представления, като по-голяма част от тях са на великотърновска сцена. 20 са спектаклите, представени в турне в общо 14 града, сред които София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Хасково, Сливен, Кърджали, Враца и др.

С общо 18 заглавия, от които четири детски, са излизали на сцена през 2021 г. артистите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. През годината те са представили пред публика шест премиерни спектакъла и четири концерта.

Четири са новите музикални заглавия в репертоара – оперетата „Принцесата на цирка“ на Имре Калман, операта „Травиата“ на Верди, мюзикълът „Службогонци“ от Парашкев Хаджиев, създаден по едноименната комедия на Иван Вазов, и симфонична приказка за деца „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев. На великотърновска сцена бяха премиерите на пиесата „Животът – това са две жени“ на Стефан Цанев и на спектакъла „На изток от Рая“ по романа на Джон Стайнбек. Артистите от театъра зарадваха публика с традиционните концерти с бисери на оперната и оперетна класика за празника на Велико Търново 22 март и за Коледа. На откритата сцена в лапидариума на Археологическия музей по повод 24 май бяха представени още два музикални спектакъла – празничен хоров концерт и галаконцерта „Магията на пролетта“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.