Нов завод за 12 млн. лева строи „Екстрапак” край старата столица

Компанията разкрива и 80 работни места

Нов завод за хартиени опаковки ще строи край старата столица „Екстрапак”, научи „Борба”. В него ще се произвеждат чантички и пликове от екологични хартии, получени от отпадъчни селскостопански материали и от рециклирани вторични суровини, уточни изпълнителният директор Милен Георгиев. С тези нови продукти на практика ще се обогати номенклатурата на предприятието. Главният архитект Николай Малаков вече е издал строително разрешение, а след като минат всички съгласувателни процедури, компанията има намерение да вдигне завода още до края на 2022 г. Тъй като производството няма да замърсява въздуха, няма да има и отпадъчни води, както и твърди отпадъци, за завода не се изисква Оценка на въздействие на околната среда (ОВОС) от РИОСВ – Велико Търново.

Новият завод на „Екстрапак” ще бъде четвъртият поред. Той ще се строи на собствен терен върху 5 дка площ с РЗП 7000 кв. м и ще се намира по пътя за с. Леденик. В него ще се работи при непрекъснат производствен цикъл, ще се отворят нови 80 работни места – по 20 души в четирите смени. Оборудването ще включва нови 15 машини, сред които ще има такива за печат, за форматиране на хартията и за конфекциониране на крайните изделия.

Преди началото на строителството на завод N 4 „Екстрапак” планира сериозни инвестиции още тази година. В завод N 1, намиращ се в района около СБА, който е за производство на текстилни чанти, маски, хартиени луксозни чанти и опаковки, се извършва разширение, което е почти готово като строителство. Там допълнително ще бъдат наети 20 души. След като базата бъде въведена в експлоатация, и тя ще бъде дооборудвана с нови машини. Такива ще има и в завод N 2, който е за производство на полимерни опаковки, калцуни, шапки за еднократна употреба плюс флексопечат. Само за третия завод на „Екстрапак” няма новини за тази година, поне засега. Той е за нетъкан текстил с широка употреба в различни браншове. Материалът стана особено актуален покрай пандемията, защото от него се шият и защитни облекла.

70% от продукцията си великотърновската компания изнася навън, главно за страните от ЕС в Западна Европа, както и за Швейцария, Норвегия и Великобритания. „Пазарът е сравнително устойчив, много се надявам да изнасяме продукция в същия обем и от новия завод”, заяви Милен Георгиев. Общо 740 души наброява персоналът на „Екстрапак” във Велико Търново. Други 40 души работят в дъщерна компания в София.

Строителството на нов завод, и то с екологично производство, е наистина добра новина за реалната икономика на Велико Търново. С него идват не само нови работни места, но и приходи в местната хазна. Въпреки наличието на работещи промишлени предприятия дълги години туризмът беше структуроопределящият отрасъл заради историята и природните дадености на града. Една пандемия обаче с всичките си последици беше достатъчна, за да ни покаже, че макар да е приоритет, не бива да се осланяме прекалено на него.

Ана РАЙКОВСКА

Снимката е илюстративна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.