Новият зам.-министър на туризма познава проблемите на Старо Търново

Била е член на Националния съвет за опазване на недвижимите паметници на културата

Най-новото попълнение в Министерството на туризма е проф. Мариела Модева. Тя беше назначена от премиера за заместник-министър. Културният туризъм, популяризирането на културните институции и представянето на историческото ни минало като туристически продукт по всяка вероятност ще бъдат приоритети за нея.

Оказа се, че проф. Модева е запозната с проблемите на великотърновските читалища още от кампанията, в която тя беше кандидат за евродепутат през 2019 година. Тогава тя посети читалище „Надежда“ и повече от час разговаря с ръководството на уникалната културна институция.

Още тогава пред нея бяха поставени проблемите на читалищата и необходимостта от дигитализация на уникални книги. Някои от тях са на стотици години, а най-старата е от 1570-а. Проф. Модева тогава подчерта, че трябва да се обърне внимание на културното наследство както на национално, така и на европейско ниво. Пред нея беше представен и проблемът със съфинансирането при кандидатстване за проекти. Финансовото самоучастие е непосилно за институции като читалищата, което на практика прави невъзможно спечелването на проекти.

Тогава проф. Модева прояви интерес и за състоянието на материалното културно наследство във Велико Търново, включително за крепостта Царевец и консервацията на подобни обекти. Нещо, за което не е предполагала, че след няколко години ще й се наложи пряко да отговаря.

Освен това проф. Модева е била член на Националния съвет за опазване на недвижимите паметници на културата към Mинистерството на културата. Още една причина великотърновци да обърнат внимание на новия заместник-министър. Нещо повече, тя е била и съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по въпросите на опазване на недвижимите културни ценности, европейски програми и проекти за развитие на културния туризъм, както и експерт към парламентарна комисия „Култура и медии“ в 44-тото народно събрание на България. Именно старата столица има крещяща нужда от опазване на недвижимите си паметници на културата. Всяка година рухват къщи в старата част на града, а процедурите за реставриране са бавни и тромави.

Проф. Модева е завършила културология в СУ „Св. Климент Охридски”. Има специализации по приложно културознание и журналистика. Притежава ОНС „доктор“. Професор по обществени комуникации и информационни науки, дългогодишен преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии и в Химикотехнологичния и металургичен университет. От 2019 г. досега е директор на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда.

Модева е ръководител и водещ изследовател по въпросите на специализирания туризъм в национални и международни проекти. Автор е на над 100 публикации. Публикува в научни издания, реферирани и индексирани в международните бази данни. Член е на Международния научен комитет по културен туризъм на ICOMOS International.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Новият зам.-министър на туризма познава проблемите на Старо Търново

  • 21.01.2022 в 15:07
    Permalink

    С надеждата да се застъпи за възстоновяването на всички разрушили се къщи. Уникалният Хотел Цар Борис, автентичните улици.
    Наистина да има за какво да идват туристите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.