Общински съветници в Павликени ще обсъждат казуса със завод за изгаряне на отпадъци

Местни парламентаристи изразиха позицията си в декларация

Общински съветници в Павликени ще обсъждат казуса със складирането и изгарянето на модифицирани горива и отпадъци на територията на общината. Местни парламентаристи са изразили позицията си в декларация, която са внесли в Общинския съвет. Тя ще бъде дискутирана на сесия идната седмица.

„Считаме, че всички действия в тази насока трябва задължително бъдат съобразени с мнението на гражданите на Павликени и да не бъде допуснато застрашаване на здравето и живота на хората. Декларираме, че сме единни в позицията си и апелираме правителството и държавните институции да се съобразят с мнението на гражданите и местната власт при вземането на решения относно проблема“, пише в декларацията.

Неотдавна жители на Павликени и няколко съседни села протестираха срещу изграждането на завод за базалтови влакна и изгаряне на отпадъци, който трябва да бъде построен в околностите на село Върбовка.

В началото на януари в общината се проведе и обществено обсъждане, на което присъстваха и представители на фирмата инвеститор.

Проектът предвижда заводът да бъде изграден на по-малко от 2 км от село Върбовка. В него ще се произвежда каменна вата, а енергията ще се осигурява от модифицирано гориво от изгарянето на над 1100 тона битови отпадъци на ден. Това обаче провокира напрежение у хората, които живеят в региона.

„Има голяма опасност в региона ни да се получи сериозно замърсяване с фини прахови частици от изгарянето на въпросните отпадъци“, казват местните хора.

Според представители на фирмата инвеститор бъдещият завод по никакъв начин няма да застрашава околната среда. „Проектът е изцяло европейски, а инсталациите са австрийски и немски. Проектът е одобрен като „зелен“ и е абсолютно затворен екологичен цикъл. Производството ще позволи спестяването на около 450 000 въглеродни емисии на година“, обяви Тодор Тодоров, представител на фирмата изпълнител.

Инвестицията е за 450 млн. евро. Заводът трябва да осигури между 400 и 600 работни места, а очакванията на фирмата са изграждането му да стартира през лятото. Хората обаче са категорични, че проектът е екологична бомба и няма да допуснат реализирането му.

One thought on “Общински съветници в Павликени ще обсъждат казуса със завод за изгаряне на отпадъци

  • 21.01.2022 в 10:16
    Permalink

    И много правилно. Незнам с какви очи кметовете на Върбовка и Павликени са допуснали завод който изгаря 1100 тона отпадък на ден. Количеството отпадък е колкото прогнозните колиююства на всички областни депа в България. Нека не допуснем да дишаме саждите от всичкия боклук в страната . Природата ще е нужна за децата ни и след като ни няма вече.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.