Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Робърт Блонд и Ейдриън Уейн пишат „Варварският бог“ от чиновете на търновската Езикова гимназия

Двамата са единственият дует в родната литература, продали са над 100 000 екземпляра от своя книга

Няма начин тези две имена да не звучат познато за българската аудитория. Онези, които са чели книгите им, със сигурност не се изненадват от заглавието. Но има и хора, които ще се запитат защо двама чуждестранни автори ще пишат книга от чиновете на търновската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. И отговорът е много прост. Всъщност Уейн и Блонд са си 100% българи, а тяхната приказка започва именно от Велико Търново.

„ВАРВАРСКИЯТ БОГ“ НА ДЕЦАТА ОТ 90-ТЕ

През 1991 година в България се появява странна книга, на която пише, че герой в нея е читателят. Неин автор е популярният писател Любомир Николов, а заглавието е „Огнена пустиня“. Как така читателят е герой, какво става, какво е това всъщност? Такива и много други въпроси си задаваха децата на 90-те, докато не разбраха, че това е началото на един от най-успешните жанрове у нас, а именно – този на книгите игри. Книги, които не се четат от корица до корица, а в които всеки може да прави избор и съответно да насочва историята в желаната посока, преминавайки на различни епизоди вследствие на своя избор. По-късно издателите убеждават Любомир Николов, че с чужд псевдоним ще продава повече книги и така се „прекръства“ на Колин Уолъмбъри. Неговите книги вдъхновяват хиляди деца, започват да се издават и чуждестранни автори.

Вълната достига и до две момчета от великотърновската Езикова гимназия, които се вдъхновяват от „Огнена пустиня“. Тогава двамата съученици Александър Султанов и Богдан Русев решават да напишат своя собствена книга игра. В този момент са само на 15 години, но се захващат здраво за работа. И пишат не просто книга, а такава, която е ненадминатата и до ден днешен по брой епизоди – 777. Става въпрос за фентъзито „Варварският бог“, чието заглавие става емблематично за децата на 90-те. Нещо повече – към днешната дата те са единственият авторски дует в България. Нещо като Аркадий и Борис Стругацки, но нашенци, при това доста талантливи.

ПРИКАЗКАТА НЕ СЕ СБЪДВА ВЕДНАГА

Както във филмите, така и при двете момчета, приказката не се сбъдва веднага. След като написват „Варварският бог“, двамата решават да напишат и още една от емблематичните си книги, а именно „Принцът на Алкирия“. През това време в България липсват достатъчно качествени български автори, а повечето от чуждестранните са на толкова ниско ниво, че са напът да затрият жанра у нас още в зародиш. Точно в този момент Алекс и Богдан пращат резюме на двете си книги до няколко издателства и започват да чакат отговор. Богдан до последно не вярвал, когато от „Плеяда“ проявили интерес. Така двете момчета се озовали в София, за да подпишат договор. От издателството им казали, че няма начин да ги издадат с български имена. Времената били такива, че всеки търсел чужд автор. Така Алекс си избрал псевдонима Ейдриън Уейн, а Богдан решил да пише под името Робърт Блонд. „Варварският бог“ излязъл две години след написването си и буквално книгата спасила жанра. И до днес не са ясни точните тиражи, но според запознати са продадени около 100 000 книги. Тогава издателите разбрали, че е време да се ориентират изцяло към българските автори.

НЕРЕАЛИЗИРАНИ МИЛИОНЕРИ

Уейн и Блонд със сигурност щяха да са милионери, ако се бяха родили в друга страна. В България обаче те получават смешни хонорари за творбите си, въпреки че зад гърба си имат заглавия като „Сонора“, „Патрул за ада“, „Пурпурният змей“ и още куп хитови книги, които днес могат да бъдат открити в повечето домашни библиотеки. Но и двамата са щастливи, че цяло поколение българи израства с техните книги игри. За съжаление, в края на 90-те книгите игри започват да залязват. Издателствата бълват всякакви некачествени заглавия и пренасищат пазара. Издателите, вместо да осъзнаят това, решават да „изстискат” жанра максимално и пускат все повече некачествени книги, обяснява Ейдриън Уейн. Това обрича жанра на сигурна смърт и малко след това книгите игри остават в миналото. Всъщност през 90-те връзката с читателите била доста оскъдна, днес обаче почитателите им от цялата страна се свързват с тях в социалните мрежи и членуват в различни групи във Фейсбук. Именно Ейдриън Уейн е отговорен за възраждането на книгите игри през 2011 година. Неговият труд дава резултат и днес голяма част от блясъка на онези времена е възроден. С едно условие – сега е невъзможно да се направи компромис с качеството. Така на пазара излизат „Асасините на Персия“, „Патрул за ада 3 в 1“, „Пътуващият цирк“… Все книги, които ни връщат в златните години на жанра.

КНИГИ ИГРИ ЗАВИНАГИ

Днес Блонд и Уейн не спират да творят. Богдан е доста по-встрани от жанра, съвсем наскоро представи последната си книга „Вечен град“, а преди няколко години беше от гост писателите на суперпоредицата от книги игри на Неделчо Богданов – „Българ“. Уейн обаче не спира да работи за жанра, вече обмисля поредните нови заглавия и е в пряк контакт с хилядите почитатели на книгите игри. Изобщо Алекс е най-активният автор в социалните мрежи, където създадените от него групи се радват на хиляди членове. И най-хубавото е, че вече има и нови фенове.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *