Правдата възтържествува в близо 20-годишната битка със съседско тоалетно казанче

Отговорните за източника на шума ще трябва да платят солидна глоба

Съпрузи от италианската провинция Специя от години се борят за правото на тишина в собствената си спалня. Италианската двойка накрая постигна своето – съдът установи, че твърде шумният резервоар за вода в тоалетната на съседите нарушава правото й на почивка. Пътят до победата обаче беше трънлив – за нея упоритите италианците трябваше да стигнат до касационния съд.
Всичко започнало с това, че техните съседи – четирима братя, закупили съседния апартамент, направили ремонт, при който преместили тоалетната, а резервоарът се оказал вграден в стената, от другата страна на която се намирало леглото на съпрузите.
Съседските преговори не довели до споразумение и двойката решила да се обърне към съда с оплакване, че канализацията издава непоносим шум, който не им позволява да си почиват. Искът е отхвърлен, въпреки предоставените експертизи, че допустимият шум действително е превишен с 3 децибела.
Двойката обаче не се отказва и с помощта на адвокати обжалва в касационния съд. Тук ги очаква заслужена справедливост: съседите не само са задължени да преместят тоалетната, но и да платят обезщетение за причинените страдания в размер на 500 евро на година. Тъй като битката на двойката с тоалетното казанче се води от 2003 г., компенсацията се оказва една доста добра сума.
„Това е нарушение на правото на всеки за свободно и пълно изпълняване на ежедневните житейски навици. Това право е гарантирано и защитено от Конституцията, както и от Европейската конвенция за правата на човека“, се казва в решението на съда.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.