Хамбургер без месо? Добре, но защо е скъпо…

Въпреки липсата на телешко и свинско, цената на продукта е висока

„Зелената икономика” завоюва нови и нови територии. В САЩ веригата за бързо хранене „Макдоналдс“ пуска на пазара хамбургер с нова мръвка, в която няма да има месо.
Според CNBC, новият артикул, наречен McPlant (plant – англ. – растение), ще използва „кайма“ от грах, ориз, картофи и други растителни съставки. Той ще струва около $6,3, което е в ценовия диапазон на другите хамбургери. Например, двоен чийзбургер може да бъде закупен за 3,2 долара, а Big Mac за $6,9.
Засега „зеленият хамбургер“ ще се продава само в 600 ресторанта от мрежата в Калифорния и Тексас (от 14 хиляди в САЩ), но никой не се съмнява, че занапред ще се появят още повече ястия на растителна основа в менюто на популярната верига. Като начало сандвичът беше пробван в 8 ресторанта, където експериментът беше признат за успешен.
Преди това същият хамбургер беше въведен във Великобритания и цената му беше като тази на обикновен Биг Мак с кюфте от месо – 3,49 паунда. А през 2019 г. в Германия „Макдоналдс“ пусна „Голям веган бургер“, който също се състои от „растителна смес“.
През последните години производителите на хамбургери непрекъснато се опитват да експериментират с вегетарианска храна. Например, Burger King представи Impossible Whopper през 2019 г. с кюфте, направено от растителни протеини, соя, грахов протеин и хемопротеин. През 2019 г. британският KFC започна да тества бургера Pretender, а американският клон на веригата пусна „пилешки флейки“ от заместител на месото, направен от гъби.
Beyond Meat – един от най-големите производители на „растително месо“ – разработи McPlant заедно с McDonald’s. Растителният бургер се сервира се върху хлебче със сусамово семе, гарниран с домат, маруля, кисели краставички, лук, майонеза, кетчуп, горчица и резен американско сирене.
От популярната верига твърдят, че McPlant има вкус на „традиционен бургер на McDonald’s“.

Източник: www.foxbusiness.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.