Търновска фирма прави интегрирани системи на бъдещето

Спестява пари на предприятия и домакинства

Услуги от ново поколение предлага великотърновската фирма „МТS“ – наименованието на компанията идва от английския израз Make Things Smart. Екипът изработва интегрирани системи, които превръщат вече налична електроника в дома, офиса или предприятието в самоконтролиращ се механизъм, който, от една страна, пести време, средства и човешки ресурс, а от друга, улеснява контрола за достъп и осигурява безопасност. Всичко това звучи като фантастика от бъдещето, но е напълно реално и достъпно. Иновативната разработка става възможна благодарение на афинитета на тримата съдружници във фирмата – Любомир Марков, Стефан Байчев и Григор Върбанов, към високите технологии и прилагането им в ежедневието.

 

УМНИ ПРЕДПРИЯТИЯ

 

Какво всъщност представлява услугата? Разработката на „MTS“ позволява управление на вече съществуващи системи от всякакъв вид, които до момента са се управлявали от човек, като отопление, климатизация, вентилация, осветление, охранителни системи и други, да бъдат абсолютно автоматизирани и да могат да извършват логически действия и да вземат решения при промяна на ситуацията. Системата може да бъде приложена навсякъде – в домакинства, офиси, магазини, хотели, ресторанти, големи предприятия, ферми и други. Целта на иновацията е не само да облекчи потребителя, но и да реализира икономии чрез оптимално изразходване на енергия, което е особено необходимо днес. Това става чрез създаване на индивидуален проект за всеки един обект в зависимост от неговите характеристики.

Един от вече реализираните проекти на фирмата е в производствено помещение на предприятие, което се отоплява с аналогова система. Тя има копчета за палене на котел и всичко, което е добре познато на масовия потребител. Тук вече се намесват специалистите от „МТS“. Със специален хардуер старата електроника се подчинява на новите технологии и лесно може да бъде управлявана според съответните нужди. Изготвя се и специален алгоритъм. Във въпросното предприятие например софтуерът задава включване на отоплението в зависимост от това дали са изпълнени предварително зададените условия за това, като време от деня, ден от седмицата – работен или почивен, външна температура, вътрешна температура и всякакви други предпоставки, зададени от клиента. Например 6 часа сутринта, но само в работен ден. Алгоритъмът сам преценява коя помпа да се пусне, коя да се спре, в кое помещение има нужда от повече топлина. Съответно котелът се изгася сам след работно време. Интелигентната система може да преценява и дали има опасност от замръзване в зависимост от времето. Тогава котелът отново заработва до нормализиране на температурата и предотвратяване на риска. Всичко това спестява време и пари, както и премахва необходимостта от човешка намеса.

„Случаят беше такъв, че човекът е инвестирал много пари в отоплителна система, която обаче гори много пелети. Ние направихме така, че от 300 килограма на ден намалихме разхода му наполовина“, споделя Стефан Байчев.

 

БЪЛГАРСКИ ХАРДУЕР В Е ОСНОВАТА НА УСЛУГАТА

 

Всъщност специалистите от „МТS“ използват всички налични електроники в предприятието или дома, за да направят интегрираната система още по-приспособима, тоест всички системи да работят заедно. Например алармената инсталация показва кога има хора в помещението, съответно отоплението се включва тогава.

„За всичко това използваме специализиран български хардуер. Влизаме с директни интеграции към вече съществуващите електронни системи на клиентите, които обикновено са някакъв вид превключватели на табло. Разбира се, запазваме и аналоговото управление, но следим, ако човек взема грешно решение. Ако е така, системата игнорира командата и продължава действието сама“, споделя Григор Върбанов.

 

ИНТЕЛИГЕНТНИ КЪЩИ

 

Интегрираните системи са абсолютно приложими за малки и препоръчителни за големи домакинства. Например в голяма къща, където има бойлер с рециркулация, топлозагубите са огромни при работа на помпата денонощно.

„Ако накараме тази помпа да работи точно когато трябва, тогава спестяваме много пари. За да направим алгоритъма, трябва да знаем дали човекът е в къщата и ще има необходимост да ползва топла вода. В такъв случай следим за движение на определени места и ако човекът мине оттам, значи има вероятност да влезе и в банята. Използваме например датчик от охранителна система, който ни известява, че има движение. Тогава се включва и помпата на бойлера. Съответно в банята вече има топла вода“, разказва Стефан Байчев.

 

МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ДИСТАНЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ

 

Подобен тип услуга е иновативна не само за Велико Търново, но и за цялата страна. На практика в магазинната мрежа вече има безброй устройства, с които през телефона можеш да управляваш камери или осветление. Но това, което предлагат специалистите от „МТS“, е много повече.

„Нашата идея е да интегрираме всички устройства, които правят някаква съвкупност в един обект, и да ги накараме да работят в синхрон, който да реализира икономия. Защото много от уредите работят, когато не трябва, а при тази цена на тока подобни интегрирани системи вече са необходимост. Ние използваме български хардуер, който „съживяваме“ в обектите на нашите клиенти. Това, което правим, е интеграция, а не просто дистанционно включване на устройства. Ние наричаме нашите услуги smart, защото те наистина са умни и извършват логически действия, които те правят независим и не е необходимо да мислиш за своите устройства вкъщи, защото системата се грижи за тях“, споделя Любомир Марков.

 

МАКСИМАЛЕН КОМФОРТ

 

Идеята за предлагане на подобна услуга идва от хотел „АРТЕ”, който е един от първите „умни“ сгради, направени от фирмата. Тримата съдружници осъзнали, че иначе новата сграда има нужда от по-специален контрол.

„Ние нямаме 24-часова рецепция, като така спестяваме от персонал, защото интегрирахме всички системи за отопление и на практика няма нужда от човек, който да се грижи за това постоянно. Например, ако имаме гост в хотелска стая, която се отоплява, и ако той от своя страна е отворил прозореца, съответно системата спира отоплението и ще му изпише на телевизора защо го е направила“, разказва Стефан Байчев.

Целта е клиентите да получат максимален комфорт и да спестят пари. Затова фирмата се адаптира според нуждите на всеки клиент, неговите изисквания и към начина му на живот. Платформата може да следи всички системи в дома или предприятието. Дали работят камерите, дали има достатъчно памет в диска, има ли изгоряло осветление и всичко, от което зависи нормалното функциониране.

„Взимайки информация от всички сензори в къщата, ние правим логиката. Нямаме ограничения, интегрираме системата гъвкаво и винаги е отворена, тоест може да се надгражда според допълнителните нужди на клиентите. Всеки алгоритъм се прави индивидуално, това е един процес за адаптиране на системата спрямо клиента“, твърди Любомир Марков.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.