Спряха строежа на буферния паркинг за туристи в Сержантското училище

Община Велико Търново и фирма „Мистрал 7“ са прекратили договора за изграждане на буферен паркинг в Сержантското училище по взаимно съгласие. Това е станало след подписано споразумение между двете страни на 21 декември миналата година, а публикуването бе на 19 януари 2022 г., разбра „Борба”.

След повторно проведена открита процедура фирма „Мистрал 7” беше избрана за изпълнител на паркинга на стойност 405 000 лв., а договорът с фирмата бе подписан на 16 юли 2020 г. Обектът ще се простира на площ от 19 239 кв. метра на територията на бившето Сержантско училище във Велико Търново. Предвидено е там да могат да паркират 3 електробуса, да има място за 10 туристически автобуси и паркоместа за 102 леки коли, сред които 10 електромобила и 5 автомобила за инвалиди. Проектът включва и разполагането на контролен пункт, тоалетна, стая за шофьорите на електроавтобуси, склад за акумулатори, автомати за таксуване, елтабло, зарядни станции за електроавтобуси. Строителството на паркинга е част от големия проект „Интегриран градски транспорт на Велико Търново”, който включва и кръговото под Летния театър между улиците „Цар Тодор Светослав”, „Христо Ботев” и „7 юли”. За него пък бяха определени 325 600 лв., а изпълнител е „Планекс инфраструктура” ООД. И за двата обекта има осигурени европейски средства.

През октомври 2021 г. „Мистрал 7” и „Планекс инфраструктура” ООД поискаха от Общината двойно повече пари за обектите, защото договореното финансиране няма да стигне. Фирмите се оправдаха с голямото увеличение на строителните материали и вдигане на заплатите на служителите си, докато траят дългите процедури. Въпреки недоволството на гражданите и след бурни дебати мнозинството в местния парламент по предложение на кмета Даниел Панов разреши допълнителното финансиране. Въпреки това договорът е прекратен, а причината за споразумението е да се ограничи „хипотетичното финансово влияние върху бюджета на ЕС”. Заради незапочналия процес по строително-монтажните работи, респективно авторския надзор по договора към датата на споразумението, Общината не дължи нищо на фирмата. От своя страна фирма „Мистрал 7” е длъжна да възстанови остатък в размер на 161 868 лв. с ДДС от полученото авансово плащане, което е 35% от общата стойност.

До разтрогване на договора се е стигнало след среща между Общината и представители на Управляващия орган по програмата „Интегриран транспорт на Велико Търново“. Ръководителят на програмата е препоръчал да се обяви наново процедурата за СМР на двата проекта, след като договорите бъдат прекратени.

Ако не бъдат изпълнени кръговото кръстовище и паркингът в Сержантското училище, пред риск са и други обекти, които са в същата група с европейско финансиране. Очаква се обявяването на нова обществена поръчка.

Ана РАЙКОВСКА

3 thoughts on “Спряха строежа на буферния паркинг за туристи в Сержантското училище

 • 24.01.2022 в 9:35
  Permalink

  „Ако не бъдат изпълнени кръговото кръстовище и паркингът в Сержантското училище, пред риск са и други обекти, които са в същата група с европейско финансиране.“

  Но предполагам, не – сигурен съм, че възнагражденията на общинските служители „работили“ по проекта не са застрашени. Изцоцали са каквото могат по проекта, за града и жителите – нищо!

  Отговор
 • 24.01.2022 в 13:33
  Permalink

  Крайно време е да се вземат, ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ фирми, които са над парите и приятелските отношения , така трябва да се постъпи и с Магистрала Хемус, какво има да го увъртат. Или го можеш или остави да го направи този , който го може. Ако трябва да дойдат фирми от София, Варна , Бургас….важното да е КАЧЕСТВЕНО И СИГУРНО. Направено по западен стандарт, защото знаещите хора са го измислили, и е отработено и пробвано. Няма нужда да откриваме топлата вода ние. Те са СПЕЦИАЛИСТИ, ИНЖЕНЕРИ И Т. Н.

  Отговор
 • 24.01.2022 в 22:41
  Permalink

  Където и да се обърна виждам само ,,Мистрал”. Където и да погледна виждам само некачествен ремонт из града. По принцип паркинга на Сержанското изобщо не е започвал след толкова писане и говорене.Кмета май е на доизживяване, градът е разбит, няма паркинги, мръсотия до шия , хората недоволни а той се е заел с БФС !!!!!Луда работа !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.