Новата министърка на външните работи е от Павликени

Теодора Генчовска е учила в ОУ „Св. Климент Охридски“

 

НОВАТА МИНИСТЪРКА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ – ТЕОДОРА ГЕНЧОВСКА, Е РОДЕНА В ПАВЛИКЕНИ И Е ОТРАСНАЛА ТАМ, научи „Борба“. Към днешна дата всички погледи са насочени към нея, защото външната политика на страната ни е повече от актуална. Въпросът с Македония, ситуацията в Украйна, руския газ, военните бази на НАТО и привличането на нови икономически партньори от Изтока са все важни дипломатични стъпки, за които трябват гъвкавост и стабилни позиции.

Генчовска е родена на 23 май 1971 година. Детството й преминава в Павликени. Родителите й я записват да учи в ОУ „Св. Климент Охридски“, където тя завършва седми клас. Информацията потвърди и директорът на училището Радка Станева, която провери в архива. Дипломат номер 1 е записана с моминското си име Теодора Димитрова Дикова. Младата тогава девойка е учила там до 1985 година. В момента в училището не работи нито един от нейните учители. А самата директорка на училището е започнала работа в Павликенско през същата година. От училището се надяват фактът, че министърката е учила при тях, да е добра реклама.

След Павликени Генчовска заминава да учи в Езиковата гимназия в Русе.

Генчовска напуска училището в Павликени през 1985 г.

КОЯ ВСЪЩНОСТ Е ТЕОДОРА? Тя продължава образованието си в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Съвременна история“, а след това учи и във Военната академия „Георги С. Раковски“. Завършила е много курсове в САЩ и Европа в направления, свързани с международните отношения, военна дипломация и политика и планиране.

Професионалната си кариера започва като експерт по въпросите на сигурността и отбраната в Генералния щаб на Българската армия, където преминава през всички нива на системата, достигайки до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз“ в Министерството на отбраната. Работи като съветник по отбраната в Постоянното представителство на България в Европейския съюз и Постоянната делегация на България в НАТО. Освен това участва в българските делегации на срещите на върха на страните членки на Алианса в Истанбул, Уелс, Варшава и Брюксел. Последно беше и главен експерт към администрацията на президента Румен Радев.

Генчовска беше предложена през лятото за министър на отбраната в проектокабинета на „Има такъв народ“. През декември се оказа, че тя е номинацията на Слави Трифонов за първи дипломат на страната.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Новата министърка на външните работи е от Павликени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.