Повече от 100 германски църковни служители обявиха хомосексуалността си и поставиха 7 искания

Протестиращите настояват за преразглеждане на католическите доктрини

Участници в своеобразен флашмоб проведоха своята акция в рамките на инициативата „За единна църква без страх“. Неочакван „каминг-аут“ (признание за тяхната хомосексуалност) направиха тези дни 125 представители на Римокатолическата църква в Германия (РКЦ). Според Deutsche Welle тези, които открито са декларирали своята гей ориентация, са били бивши и настоящи духовници, административни служители на РКЦ, както и хора, участващи в работата на различните й структури.
Участниците поставиха 7 искания:
1. Възможност да се работи в църквата, без да се крие ориентацията;
2. Достъп до всякаква дейност в рамките на РКЦ;
3. Промяна на правилата за наемане в църковни структури с цел избягване на дискриминация;
4. Преразглеждане на доктрината на РКЦ от гледна точка както на богословието, така и на съвременната наука;
5. Право на участие в църковните тайнства за хомосексуалисти и хомосексуални двойки;
6. Участие на РКЦ в борбата срещу всички форми на дискриминация срещу ЛГБТ;
7. Като се има предвид, че църквата е причинила много страдания на хомосексуалистите в своята история, участниците се надяват, че „свещениците ще поемат отговорност за това от името на църквата“.
Отношението на Ватикана към ЛГБТ проблемите е нееднозначно. През март 2021 г. РКЦ обяви, че еднополовите двойки, които искат да сключат брак, няма да получат църковна благословия. В своето уточнение Конгрегацията за доктрината на вярата отбеляза, че постоянната връзка между хора от един и същи пол не попада в дефиницията за брак, тоест съжителство между мъж и жена и „раждане на нов живот“.
В същото време представителите на сексуалните малцинства могат да бъдат благословени отделно. Конгрегацията за доктрината на вярата заявява, че църквите могат да приемат и да се грижат за хора с нетрадиционна сексуална ориентация.

Фото: Shutterstock

Източник: www.kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.