29 години Атанаска лее куршум, тайнството се предава от баба на внучка пет поколения

Баба Наси вече живее при дъщеря си в Климентово, ритуалът се прави само в сряда и събота

 

Баба Наси лее куршум на поредния клиент.

79-ГОДИШНАТА АТАНАСКА ДИМИТРОВА ЛЕЕ КУРШУМ БЛИЗО ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ и това тайнство е наследила от баба си. Ритуалът се предава вече пет поколения и само от баба на внучка. От няколко месеца баба Наси е напуснала къщата си в Раданово, която смята да продава, и сега живее при дъщеря си Милена в Климентово. Намираме двете жени и внучката Лидия със съпруга си, които си дошли в отпуск от Германия, а Милена пък е в почивен ден от работата си в магазина за месо на фирма „Бозмов” в Полски Тръмбеш. Макар да не е давала гласност за преместването си, баба Наси е търсена постоянно от хора от цяла България и при нашата визита лее куршум, а отвън я чака и друг, посърнал от мъка мъж.

Всъщност всеки ден пред къщата се струпва опашка, но тайнството с леенето на куршум се извършва само в сряда и събота и не се практикува на Коледа, Нова година, Великден и на други големи празници. Тарифа и записване при баба Наси няма. Ако хората решат да оставят пари, те се хвърлят на земята и тя ги взема след това и след изричане на тайни думи.

„Всичко съм научила от баба си. Има тайни думи при леенето, които обаче никой не знае и се предават на внучката устно. Нямам записано нищо, защото някой може да научи. От 29 години помагам на хората с тази своя дарба и заради това ме търсят и повтарят, и потретят. Идват от всички места, дори от Канада, идват всякакви хора, които търсят утеха и спасение от проблем. Правя ритуала срещу заекване, уплаха, мигане, нервен стомах, главоболие. Много бебенца и малки деца търсят при мен спасение, дори лекари пращат дечица. За мен куршумът е по-силен от леенето на восък и от магията”, разказва баба Наси. Преди време младо семейство, което се борило с безплодие, се появило при нея в Раданово, след като минало през много доктори. Минали два месеца, през които двойката вече не предприемала нищо. Един ден се появили на вратата на жената с кутия бонбони, защото щели да си имат бебе. Дали е от леенето на куршум на бабата, не се знае, но може и от него да е! В друг случай малко дете паднало от ремарке и започнало да заеква, после се излекувало от това след леене на куршум при жената. Има и други случаи с изцерени хора, а за невярващите се казва – да вярват, ако искат.

Така изглежда парчето олово в края на ритуала.

ОЛОВОТО СЕ НАМИРА ТРУДНО И ТРЯБВА ДА Е ЧИСТО. Доста клиенти носят от него, а иначе може да се купи от рибарските магазини, споделят още баба Наси и дъщеря й. В Климентово бабата, която не се нарича нито врачка, нито гадателка, макар леенето на куршум да се определя като магически ритуал, е устроена в малка стаичка и извършва тайнството на малка газова бутилка с малко черпаче, в което се слага едно парченце олово. Клиентът си казва само малкото име и леенето се прави 9 пъти – на главата, гърдите и краката, трае около 20 минути.

Баба Наси говори наум тайните си думи и разчита фигурките, които се появяват, след като горещото топче се пусне в купичка със студена вода. За всеки разчитането е индивидуално и другите не бива да знаят какво е казала бабата. След това парчето се дава на човека, увито в салфетка, така се слага под възглавницата и се държи 9 дни. През това време с водата от купичката, която се налива в шише, се измиват челото, гърдите, ръцете и долната част на краката пак девет дни. Накрая парчето олово се хвърля през рамо в течаща вода – река или поток, и е хубаво това да е рано сутринта.

 

ТРЯБВА ДА СИ НА 40 Г., ЗА ДА ЗАПОЧНЕШ, ВНУЧКАТА СЕ ОБУЧАВА ОЩЕ ПРЕДИ ДА СТАНЕ ЖЕНА

 

ТРЯБВА ДА СИ НАВЪРШИЛА 40 ГОДИНИ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕШ ДА ЛЕЕШ КУРШУМ НА ХОРАТА В НУЖДА, разказва още Атанаска Димитрова. Самата тя не знае защо ритуалът стартира точно на тази възраст, но така е научила от баба си, а пък тя от своята баба и т.н. По думите й обучението на внучката пък стартира още преди да стане жена и да се появи месечен цикъл. Баба Наси не знае дали има мъже, които се занимават с това тайнство, и ако има, как всичко се случва при тях.

„Едно време, като станах жена, баба лееше и аз седях до нея и тя ми казваше думите една по една и аз ги запомнях. Наричането се предава на свой човек, за да не издаде тайната. Аз самата вярвам в това, което правя, и съм обучила и внучката си от малка. Тя сега е на 36 г. и може да ме наследи едва като навърши 40. Ако не иска, тази дарба така и ще загине в нашия род. Заради това сега не е хубаво да я снимате. Чувствам се полезна и нужна на хората и това ми дава сили. Най-силна е тайната, когато детето или възрастният е при мен. Но може близък да носи и дреха, с която човекът или бебето спят.

В градината на дъщеря си в Климентово.

Това си е цяло чудо, както и да го казват. Заради това аз пари не искам и нямам такса”, казва още баба Наси.

ТЯ ВСЪЩНОСТ Е ИМАЛА ТЕЖЪК ЖИВОТ, ЗАЩОТО НА 66 Г. ОСТАНАЛА ВДОВИЦА. Преди това дълги години е работила в консервната фабрика „Мизия” в Полски Тръмбеш, която отдавна не съществува. Получава 380 лв. пенсия. Преди четири години е починал и съпругът на дъщеря й Милена след прекаран тежък инфаркт. Явно животът е странно нещо и не може да си поръчаш само хубави дни, дори и да владееш тайнства, които помагат на другите. Баба Наси обаче няма много болести, обича да работи в градината и изглежда прекрасно за годините си.

Според „Уикипедия“ леенето на куршум е ритуал против уплаха и болести. Ритуалът може да се намери като традиция в различни култури, включително в Австрия, България, Германия, Швейцария,Чехия, Турция и Финландия. Популярното си название носи от честата употреба на куршуми като източник на олово и се практикува независимо от религиозните убеждения. Както се казва: „Ако искате вярвайте!”.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.