Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Повече курсанти приемат през новата учебна година в НВУ

Със заповед на министър Стефан Янев в НВУ „Васил Левски“ ще бъдат приети повече курсанти спрямо предходната година. 274 са обявените места, като бъдещите курсанти ще могат да кандидатстват в 15 специализации. Спрямо предходната година увеличението е с 43 места, като през 2021 г. са били отпуснати 231 бройки.

В специализацията „Мотопехотни и танкови войски” се отпускат 26 места, при „Разузнаване” са 7, а в „Електронно разузнаване и електронна война” ще бъдат приети петима курсанти. В специализацията „Полева артилерия” са отпуснати най-много бройки – 47, а за „Противовъздушна отбрана на войските” – 31 места. Специалността „Инженерни войски“ ще бъде захранена с 24 курсанти, а в „Артилерийско инструментално разузнаване” ще се обучават шестима души. Предвидени са по 5 места за „Войски за ядрена, химическа, биологическа защита и екология” и „Радиотехнически войски”. В „Наземно базирани средства за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана” ще се обучават 15 души, а при „Артилерийско и зенитно въоръжение, стрелково оръжие, оптика и бойни припаси” ще могат да кандидатстват 11 души. Специалността „Материални ресурси, придвижване и транспорт” може да бъде избрана от 19 бъдещи курсанти, а „Танкова и автомобилна техника” – от 16. За „Военни комуникационни и информационни системи – комуникационна техника и технологии” се отпускат 23 места, а във „Военни комуникационни и информационни системи – компютърни системи и киберсигурност” – 34 места.

Началниците на висшите военни училища със свои заповеди трябва да създадат организация за провеждане на рекламна кампания и приемане на документите за кандидатстване и за провеждане на конкурсните изпити за прием на курсанти съгласно действащата нормативна уредба. Ще се осъществява ежемесечна справка в Министерство на отбраната за броя на кандидатите, подали документи за обучение по съответните специализации, до приключване на приема за учебната 2022/2023 година.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *