Британец и българи в лют спор за гледка на старинната ул. „Ген. Гурко“

Метални арматури държат къща – паметник на културата във В. Търново, за да не падне

 

Британец и българи, които строят нова къща на емблематичната ул. „Ген. Гурко“ в старата столица, са в остър спор и той може да стигне до съда. Гражданинът на Великобритания се жалва, че заради строежа ще бъде премахната стряхата на западната част на неговата къща и ще се вдигне още един етаж, което е в разрез с одобрените строителни книжа. Оплаква се и от упражнен рекет върху него. За всичко това той е алармирал всички отговорни институции – Община Велико Търново, РДНСК, ДНСК – София, и Министерството на културата – в частност Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН).

Нийл Уордън е собственик на къща на ул. „Ген. Гурко“ 22, която е ансамблов паметник на културата, а буквално до неговата сграда, на N 20, от няколко години се строи нова, която е почти готова. Отношенията между Уордън и съседите му по имот били много добри, докато не се стигнало до финалния етап на строежа, който закрива гледката на поданика на Нейно Величество. Тогава той започва да пише жалби наред, а около случая се разшумя. На коренно противоположно мнение е представителят и пълномощник на собственика „Арнаудов Корп“ ЕООД – Ивайло Славов, който движи цялата документация по строежа.

В момента къщата е в груб строеж, видя нашият екип, поставен е временен покрив, предстои да се прави истинският, който ще е на височината на колоните и няма да надвишава височината на съседната къща, обяснява представителят на инвеститора. Няма да бъде вдигнат и още един етаж над вече построеното.

Сагата започва през 2017 г., когато пред нотариус Нийл Уордън дава първоначално съгласието си да се извърши ремонт и реконструкция по автентични данни, реставрация и адаптация на съществуваща в имота жилищна сграда съгласно одобрени строителни книжа. Впоследствие от Общината подписват разрешение за строеж, но реалните строителни дейности започват след няколкогодишни съгласувателни процедури. По време на строителството се разбира, че се налага да се копае по-дълбоко и да се направят допълнителни конструктивни укрепвания под основите. Нийл Уордън твърди в жалбата си, че инвеститорът му е поискал 25 000 лв., защото е укрепена и неговата къща. Ивайло Славов категорично отрича. Ето какво е обяснението на представителя на собственика: „Проектът на къщата е това, което се вижда в момента. Височината, която е на колоните, ще бъде окончателната височина. По жалбата, която е подал Нийл Уордън, имаме предписания по чл. 154 от Закона за културното наследство, за което трябва допълнително съгласуване с НИНКН. Имаме разминаване единствено за едни прозорци, които сме ги направили малко по-големи от тези в проекта. Дебело искам да подчертая – „Арнаудов Корп“ е изрядна фирма, 5 – 6 години вадехме разрешения и одобрения. Направихме укрепване на ул. „Ген. Гурко“, близо две години за наша сметка. За над 100 хиляди лева сме пробивали и строили подпорна стена – нещо, което не беше наше задължение. Отделно, защото неговата къща е изключително паянтова и да добавя, че той един пирон не е забил в нея, ние за наша сметка укрепихме неговия имот. По-точно, сложихме едни железни арматури в основите, които обграждат къщата на британеца и я придържат. Направихме и изолация на стената откъм нашия имот. Между двете къщи има отстояние около 30 см. Проектите, за които Нийл Уордън се е съгласил и са представени на него и адвоката му, са същите и не са променяни. В тях е включено и подпокривното пространство, което той сега оспорва. Проблемът идва от там, че съседът ни не е преценил, че ще блокираме около 20 см от гледката му. В работен разговор му предложихме да изрежем малка част от стряхата му и да направим после ремонт и на неговия покрив, но той не се съгласи и затова сега ние правим промяна по структурата на покрива на новата къща, който няма да надвишава неговия“. Ивайло Славов каза още, че инвеститорът влага пари и в стълбите около имота.

Жалбите са разгледани от посочените институции. Все още не е приключила допълнителната съгласувателна процедура от НИНКН, затова още през октомври строителните дейности са преустановени, казаха за „Борба“ от Общината.

Къщата се строи за дом на младо семейство, а инвестициите досега надхвърлят 500 000 лв.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

4 thoughts on “Британец и българи в лют спор за гледка на старинната ул. „Ген. Гурко“

 • 26.01.2022 в 10:39
  Permalink

  Ако е конструкция от Пернишки винкел и кремиковска ламарина ще е лесно ремонтируема и няма да има междусъседски търкания-но англичанина не е виждал пернишки винкел!

  Отговор
  • 26.01.2022 в 13:47
   Permalink

   Закони трябва да е равен пред всички. Къщите са защитени и трябва да останат такива каквито са.

   Отговор
 • 26.01.2022 в 17:36
  Permalink

  Арнаудов корп е на американски бизнесмен, да, с български произход….

  Отговор
 • 27.01.2022 в 1:22
  Permalink

  Статията е поръчкова, явно от архитектите. Изобщо не са такива внесените планове – решението за още един етаж явно е взет в последния момент и той е незаконен. Самата къща е паметник на културата и идеята е била да се престрои – покривът на оригиналната сграда не надвишаваше нивото на улицата.
  А патосът на текста е още по-комичен – видиш ли англичанчето се опитва да ни развали работата на нас българите и да попречи на едно младо българско семейство да има къща! За лапни шарани ли ни взимате 🙂

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.