Водещи новиниОбщество

От пет години ремонтите на площада пред Царевец са за сметка на данъкоплатците

Пространството е вход към най-посещавания туристически обект

 

Дори колчетата пред Царевец са имитация на метал.

ОТ ПЕТ ГОДИНИ РЕМОНТИТЕ ПО ПЛОЩАД „ЦАР АСЕН I” В СТАРАТА СТОЛИЦА СА ЗА СМЕТКА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ, научи „Борба“. Мястото е вход към най-посещавания туристически обект в страната – Царевец. На практика площадът е визитната картичка за хиляди туристи, които всяка година искат да се докоснат до културните и историческите ценности в нашия регион.

Допреди пет години фирмата изпълнител – „ВТ Инженеринг“, ремонтираше за своя сметка дефектите по площада. През годините обаче почти нищо не беше подменено за сметка на строителите. Скандалният площад и днес е с изпочупени плочки, които с времето станаха нарицателни с името „китайски червен гранит“.

 

МИСТЕРИЯТА НА ЧЕРВЕНИТЕ ПЛОЧКИ

На 1 октомври 2012 година площадът пред Царевец беше открит с грандиозна програма. Специално за събитието пристигна премиерът Бойко Борисов, който беше посрещнат със свита от търновски боляри. Хиляди великотърновци дойдоха да видят обновеното съоръжение, което е с изцяло нова визия. Пространството беше покрито с червени плочки, а платната за движение – павирани.

Задоволството на великотърновци обаче беше твърде кратко. Дефектите по новия площад започнаха да личат само след няколко месеца. Паветата започнаха да потъват, а червените плочки се напукаха. Поставен беше и въпросът за материала, от който са изработени. Писмо от МРРБ, в което Общината се уведомява за открити дефекти, пък направо „гръмна“ обществеността. По-интересна обаче е последвалата сага за установяване вида на материала, с който беше покрит новият площад. Според всички документи плочките разполагат със сертификат за качество и са годни за външна употреба. Резултатите обаче показват друго. Материалът се рони като варовик, въпреки че в договора е записано „червен гранит“. Какво е съдържанието на китайските плочки, остава мистерия и до днес. Още през 2013 година част от странния материал беше изпратен за изследване в Русе, а след това и в Научно-изследователския строителен институт в София. Резултатите са категорични – настилката е с ниски показатели на якост, водопопиваемост и студоустойчивост. Освен това колчетата, които изглеждат метални, се оказаха направени от бетон…

 

ЗАЩО СТАРИТЕ ПАВЕТА ИЗДЪРЖАТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ?

Въпреки че никой не узна със сигурност какви точно са плочките пред Царевец, изпълнителят на обекта отнесе глоба от 90 000 лв. Цялата сума, която получи „ВТ Инженеринг“ обаче, бе в размер на над 1,2 милиона лева. Площадът пред най-посещавания туристически обект бе реконструиран по проект „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура“.

За съжаление, дефектите по китайския боядисан варовик не бяха единствената беда. Само за няколко месеца започнаха да се вадят и паветата по двете успоредни улици. Образуваха се и коловози от некачествената основа и цели дупки по част от платното за движение. Защо съвременните павета не издържаха и две години, а тези от миналото си стоят десетилетия, отново никой не отговори. Строителна бригада се опита да позакърпи част от потъналите каменни блокчета. Към днешна дата – не толкова успешно.

 

ПРОБЛЕМЪТ С АВТОБУСИТЕ

Няма нищо по-хубаво от това във Велико Търново да идват повече туристи. След реконструкцията на площада обаче се оказа, че паркингът за автобуси е доста далеч от Царевец. Паркинг на самия площад не беше плануван и шофьорите се принудиха да спират на тясното платно, за да слязат всички пътници. Големите автобуси и до днес задръстват движението, а опашката от автомобили стига до църквата „Св. 40 мъченици“. Находчиви младежи пък се научиха да вадят ограничителните колчета и да паркират скъпите си возила на и без това изронените плочки. Вечерно време могат да бъдат видени и моторджии, които „палят“ гумите си по беззащитната настилка. „Художници“ периодично разкрасяват рампата за инвалиди, която се оказа твърде некачествена. Облицовъчният материал започна да се отлепя сам и отново се наложи ремонт преди няколко години…

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “От пет години ремонтите на площада пред Царевец са за сметка на данъкоплатците

  • Общината да не жали средства ами да направи изцяло нова визия на площада пред крепоста-сега с тия делви и грънци отпред е като чуждоземен пейзаж!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *