Проверка на Общината разкри: Фирми и битови абонати крадат ток от уличното осветление на Горна Оряховица

Кметът инж. Добромир Добрев: „Неправомерно са консумирани почти 50 хил. киловатчаса месечно“

СТОПАНСКИ ДВОРОВЕ, НЯКОЛКО КООПЕРАЦИИ, ЦЕХ ЗА ВАФЛИ И ДОСТА БИТОВИ АБОНАТИ СА ЗАСЕЧЕНИ ДА КРАДАТ ТОК ОТ УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА, потвърди за „Борба“ кметът инж. Добромир Добрев. След като бе въведен режим на тока в общината, градоначалникът разпореди и проверки за разминавания в показанията на електромерите за общинските обекти и така са засечени неправомерните присъединения – най-често към уличната мрежа. „Месечното неправомерно потребление за наша сметка е около 50 хил. киловатчаса, което е около 30 хил. лв. при новите цени на тока“, обобщава Добрев. Той ще настоява и при отчитането на показанията освен служители на „Енерго-Про“ да присъстват и общинари, а проверките продължават. Онези, които са се присъединили самоволно към общинските обекти и уличното осветление, отиват на прокурор и съд, категоричен е градоначалникът. Измамите лъсват преди броени часове след ревизирането на системата от страна на компанията „Хит“, която поддържа уличното осветление. Сред засечените кражби на еленергия от общинските лампи са тези на кооперации в Горски Горен Тръмбеш, Върбица и Правда, стопанство в Драганово и даже цех за вафли в Поликраище. Преди да бъдат предадени на разследващите органи, към крадците на ток е прекъснато осветлението от стълбовете общинска собственост. Неправомерни присъединявания са констатирани и в няколко района, населени предимно с роми.

В ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ИМА НАД 6600 УЛИЧНИ ЛАМПИ. КРАЖБИТЕ НА ТОК НАЙ-ЧЕСТО СТАВАТ В РАЙОНИ, В КОИТО ТЕ СА В БЛИЗОСТ ДО СТОПАНСКИ ИЛИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ СГРАДИ, а присъединяването – директно, реализирано даже с риск за живота на извършителите. От фирма „Хит ООД“ са анализирали и сравнявали консумираната еленергия от уличното осветление от минали години и сега. Пред съответния адрес, където има незаконно присъединяване към уличното осветление, ще бъдат изгасени лампите и тези участъци няма да бъдат осветени. Проверките ще са ежедневни. Призовавам всички граждани, които имат съмнения, че някъде има незаконно подвързване към уличната мрежа, да подават сигнал в Общинска администрация. Другата мярка, с която целим намаляване консумацията на еленергия, е подмяна на уличното осветление на главните артерии в Горна Оряховица. Според справка и анализ на фирма „Хит ООД“, ако се подменят около 700 лампи, консумацията на електрическа енергия ще спадне до 3 пъти в подменените участъци. Това са 150-ватови лампи, които ще се заменят с 50-ватови диодни лампи. Мощността им може да се регулира, затова от 23 ч. до 4.30 ч. тя ще пада до 30W, коментира още инж. Добрев.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Проверка на Общината разкри: Фирми и битови абонати крадат ток от уличното осветление на Горна Оряховица

  • 26.01.2022 в 18:40
    Permalink

    най големите крадци са от драганово

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.