Къщата на Венета Ботева във Велико Търново от години е превърната в склад

Сградата е паметник на културата, но няма кой да задължи собствениците да я ремонтират

 

ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ТУРИСТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО МОЖЕ ДА ЗАБЕЛЕЖИ РУШАЩАТА СЕ КЪЩА В НАЧАЛОТО НА УЛИЦА „ПАНАРЕТ РАШЕВ“, а камо ли да знае, че там някога е била къщата на Венета и Иванка Ботеви. Домът на съпругата на големия български поет и революционер Христо Ботев е в лошо състояние и в момента е склад на съседния магазин.

Част от прозорците на втория етаж са супени, мазилката е олющена, а дограмите са изгнили, видя наш екип на място. През стъклата на главната улица се виждат натрупани каси от бира и безалкохолни напитки. Част от къщата се ползва за хранителен магазин от години, а вандали са надраскали фасадата със спрей. По улицата всекидневно минават туристи от цял свят, а единственото нещо, което напомня, че тук е бил домът на Венета Ботева и дъщерята на големия революционер Иванка, е малка плоча с надпис от признателните поколения. Доскоро и тя беше счупена на две, но след сигнали в Общината е подменена. Старата е поставена през далечната 1948 година…

Къщата към момента е частна, а собствениците са съдържателите на малкото хранително магазинче в съседство. Те обаче са възрастни и не могат да заделят пари за скъпи ремонти. Всъщност е късмет, че сградата все пак се стопанисва, защото има десетки други във Велико Търново, които са потънали в забрава и буквално рухват под тежестта на безхаберието.

Преди 10 години със същата къща възниква проблем. От комина изгаря покрива и собствениците го възстановяват. Що се касае до външното измазване, за фасадите Общината поетапно прави предписания, но приоритетно изпраща такива на сградите, които са в най-аварийно и тежко състояние, споделят от Общината.

Днес по нищо не личи, че къщата на Венета Ботева е паметник на културата.

ПОКОЛЕНИЯТА НЕВИНАГИ СА БИЛИ ПРИЗНАТЕЛНИ НА ВЕНЕТА БОТЕВА. Още приживе тя трудно издържа дъщеря си и подава молба в Народното събрание за увеличение на пенсията й, която по онова време била 30 лв. По-късно разбира, че молбата й няма да бъде удовлетворена, и пише писмо до парламента.

„Прочетох във вестника, че съм искала увеличението на пенсията ми от 30 на 60 лева. Имам чест да Ви съобщя, г-н председателю, че прошението ми е предадено невярно, тъй като не съм определяла сумата. Понеже събранието е отложило разглеждането на прошението след узнаване на състоянието ми, чест имам да уведомя почитаемото народно представителство, че аз съм подала прошение не защото нямам средства за преживяване, а защото исках да кажа колко получава жената на Христо Ботев, чиито заслуги спрямо нашето отечество са, мисля, по-достойни от заслугите на тези, към които народното представителство се е показало толкова щедро, като им е отпущало по 500 – 600 и даже 1000 лева месечно. Нима почитаемото народно представителство мисли, че досега с тези 30 лева месечно ми е било възможно да се издържам и че 30 лв. са достатъчно възнаграждение? Нима българският народ така цени заслугите на своите синове, които са паднали жертва за отечеството?… Докога ще съществува тази грамадна разлика в пенсиите? Аз се отказвам от своята нищожна пенсия и изказвам моето искрено желание да се разпределят всекиму според заслуженото и мола Вашето разпореждане за отнемането й. С почитание: Венета Хр. Ботева“

Копие от телеграмата й било изпратено и на софийския вестник „Млада България”, в бр. 46 на който от 21 ноември 1895 г. е било обнародвано. Редакцията прибавила и коментар към телеграмата. В него се казва: „По-тежка и по-заслужена плесница от тая едва ли би могла да се даде на днешното Народно събрание, а главно на Стамболовите народни събрания”.

Иначе къщата е декларирана за архитектурна културна ценност в списъците на НИНКН 1980 и 1985 година. Категорията е от местно значение. Неотдавна беше поруган и гробът на Венета и Иванка Ботеви в парк „Дружба“. Счупена беше снимката на съпругата на Ботев, а по-късно подменена…

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.