Община Велико Търново минава на режим на тока

Краткосрочни мерки за икономии на електроенергия предприе Община Велико Търново заради високите й цени. Общинските сгради преминаха на един източник на отопление, за което „Борба“ първа писа, но са предприети и други действия за пестене на ток. 1500 улични лампи в старата столица са с променено часово време на работа, предстои намаляване на мощността, за да не бъдат спирани. На този етап осветлението във Велико Търново и селата няма да бъде спирано нощем.

Вече е изключено художественото осветление на над 20 емблематични обекта в старата столица, които са под шапката на РИМ – Велико Търново. Сред тях са музеят „Възраждане и Учредително събрание“, църквата „Св. 40 мъченици“, хълмът Трапезица и др.

1600 улични лампи с LED осветление ще бъдат монтирани в кварталите „Бузлуджа“, „Зона Б“, „Колю Фичето“ и „Картала“ през 2022 г. Обсъжда се монтирането на възобновяеми енергийни източници на покривите на общинските сгради. Да се подменят часовниците в трафопостовете в населените места, е друга мярка, която предстои. На мажоритарно избраните кметове е дадена свобода сами да решават какво да предприемат. Даниел Панов вече е провел две срещи с кметовете от общината, от които очаква предложения за оптимизирането на използването на електроенергията.

Община Велико Търново минава на доставчик последна инстанция, което според кмета е за предпочитане към настоящия момент.

577,20 лв. за мегаватчас е борсовата цена на електроенергията към 26 януари т. г. За сравнение, за същия месец през 2021 г. тя е била 104 лв. Очаква се януарската сметка да бъде 2,5 – 3 пъти по-висока. Все още няма яснота как държавата ще подпомогне и компенсира общините, но като председател на Националното сдружение на общините, Даниел Панов смята, че все повече общини се обединяват около идеята те да бъдат третирани като битови потребители. Още повече че предлагат и социални услуги.

Проблем за Община Велико Търново е Южният пътен възел, за който все още няма акт 16 и на който плащаме осветление. Общинската администрация вече е изпратила писмо до АПИ за разрешаване на казуса.

Заради предприетите в момента мерки за пестене на енергия, като използването на само един топлоизточник в общински сгради, очакваната икономия е 5%.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Община Велико Търново минава на режим на тока

  • 28.01.2022 в 16:55
    Permalink

    Все по-високо е, че тази кметска управа не се справя – но идат местни избори, време е за промяна!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.