Силвия Кушева успешно върти бизнес в един мъжки свят и се е научила за всяка работа да разчита на себе си

Вече 12 години Силвия Кушева от Велико Търново успешно върти малък магазин за битови и туристически газови уреди, който е почти без конкуренция. И да има други в града, се броят на пръсти. Намира се в кв. „Бузлуджа” и за жителите му това е голямо удобство, тъй като покрай продажбите тя никога не отказва и дребни услуги, които върши на момента – да смени дюза или друга част, да даде правилните и компетентни съвети. Има спокойното излъчване на силна жена, която умело управлява живота си, макар неведнъж да се доверява и на случайностите в него. Всъщност тя е от онзи изчезващ вид момичета, на които не им се опира нито женската, нито мъжката работа. Може да прави всичко, което се прави с ръце – да плете, да шие и да реди пъзели, последното го казва през смях. Бива я и в готварството, но не е нейната стихия.

А бизнеса поела от стари семейни приятели, които живеели на квартира у тях. Мъжът починал инцидентно от инфаркт, съпругата му не искала да се занимава и Силвия се решила. Наследила името на фирмата, но всичко друго започнала от начало. За дребни неща и за разтоварване на стоката хваща мъжете, но иначе цялата отговорност се крепи на нейните рамене. „Аз съм от техническо семейство. Баща ми, мъжът ми и моят брат са все инженери и вкъщи всичко могат да правят. Ремонтират пералнята, бойлера, хладилника, когато се повредят. Така и ме свикнаха, че мъжете трябва да умеят тези неща. Аз също се втурнах покрай тях и понаучих доста за техниката. И много се учудвам, когато видя клиент мъж, който да не може да развие дюзата на газовия котлон или да смени гумичката. От първия момент, когато се хванах да работя, съм се убедила, че жените са по-оправни от мъжете. Ако не мога да разглобя например запалката, ще я счупя, само и само да разбера следващата как мога да сглобя. Но имам интерес да го направя, докато при много мъже той липсва, особено при по-младите”, споделя жената.

Започнала упорито да чете за газовите котлони и да ги изучава, за да може да отговаря на въпросите на клиентите. Казва обаче, че невинаги я разбират. Притеснява се, когато вижда, че човека насреща няма да може да се справи, и директно препоръчва да не се ползва газта. „Така е по-безопасно. Трябва да продам, за да спечеля, но не искам да ми тежи на съвестта някоя злополука”, това е етиката, към която се придържа през всичките години зад щанда. Спокойна е за качеството на газовите бутилки, които предлага, сама подбира резервните части и е спряла да продава по-евтините варианти, които дават повече дефекти. Разбира се, винаги има и недоволни клиенти, дори вината да не е нейна. Няма да забрави малко комичния случай, когато продала на три пъти последователно котлони, които все се оказвали криви. Такова нещо не й се било случвало, а жената, пожелала да си купи, се оказала голям карък. Накрая Силвия върнала парите, фирмата производител приела рекламациите и случаят бил приключен.

Макар и да притежава технически познания, по образование Силвия Кушева е строителен инженер. Завършила е през 1995 г. във ВИАС „Промишлено и гражданско строителство”, обаче така се стекли нещата, че не успяла да работи и ден по специалността. Дори не е сигурна, че комшийките й знаят какво е учила. Имала 10-годишен договор за Белене, но след трети курс той отпаднал, както и стипендията, която получавала. Върнала се във Велико Търново дипломирана и родила дъщеря си, която вече е на 28 години. „Аз съм завършила геодезия в Строителния техникум. Там се и запознахме с мъжа ми, нашето си е ученическа любов. Във ВИАС исках да продължа с тази специалност, но не ме приеха, а тази, в която се записах, разбрах, че не е за мен. Имаше безработица и си стоях вкъщи доста дълго време. Тогава се сприятелихме с Иван и жена му. Той имаше магазин на битака и павилион на „Пишмана” и аз ходех да го замествам, когато има друга работа”, разказва за началото Силвия Кушева.

Общителна е и разговаря с всички, а и всички на „Пишмана” я познават. Казва, че даже вечер, като влезе в квартален магазин да пазарува, си навежда главата, защото вече не й се приказва. „Някои влизат само за да поговорят. Има много самотни хора, пък и покрай баща ми познавам немалко възрастни хора, които също се отбиват ей така, да ме видят просто”, казва Силвия. Други идват да благодарят.

След 12 години в бизнеса с битови газови уреди я познават и от другите квартали. Разбрала е, че най-добрата реклама е от уста на уста, а и хората повторили и потретили в магазина са много. Най-голям за нея сега е проблемът с тока. За декември платила три пъти по-голяма сметка в сравнение със същия месец през 2020 г., и то за едни и същи киловати. С 50% са поскъпнали и газовите бутилки и така е от 3 – 4 месеца. Такова вдигане на цени тя не помни от 10 години. Дори е имала случай да продаде котлон за 70 лв., а в склада той вече да струва 72.

Макар действителността сега за нея да е едно надбягване с цените, Силвия Кушева не смята нито да се оплаква, нито да се отказва. Освен газовите уреди продава и различни ръчни инструменти, ножици, горелки, та все пак търговията да върви и да допълнят основния бизнес. И никой да не си тръгва от магазина й разочарован и с празни ръце.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.