Жълтите павета във Велико Търново са по-стари от софийските

Нашенските са от естествен кремък и са уникални за цялата страна

 

МАЛЦИНА СА ЧУВАЛИ, ЧЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИМА ЖЪЛТИ ПАВЕТА. Става въпрос за част от пътното покритие на ул. „Св. св. Кирил и Методий” в квартал „Варуша”. Отсечката се намира точно над ЧПГ „Американски колеж – Аркус”. Те са със свободен достъп и са на повече от 120 години. Паветата са трудно забележими, защото често са прашни, а шофьорите гледат да преминат по-бързо по тях. Тяхната автентичност е потвърдена от археолози, които от години живеят в квартала.

Мнозина твърдят, че софиянци са привилегировани, защото там са жълтите павета, символ на властта, към която всички се стремят. Във Велико Търново обаче също има жълти павета, единствените извън столицата, при това на повече от век. Те могат да действат успокояващо и на всички кандидат-депутати от Велико Търново, които не успяха да се класират за Народното събрание през ноември. Тукашните павета са достъпни за всички.

Търновските жълти павета са с естествен скален цвят.

БЕЗСПОРНО ТЪРНОВСКИТЕ ЖЪЛТИ ПАВЕТА СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ СОФИЙСКИТЕ СИ СЪБРАТЯ. Единственото общо между тях е, че са поставени приблизително по едно и също време. Кога са сложени тези в старата столица обаче, едва ли някой може да каже с точност. Софийските се появяват около 1908 г., а повечето източници са съгласни, че са излети в Будапеща, направени от стрит и изпечен варовик, наречен мергел. Тези над Американския колеж обаче са изсечени от скала с естествен кремъков блясък, което ги прави уникални не само във Велико Търново, но и в България.

Преди няколко години в квартал „Варуша“ започна реконструкция на улиците като част от проекта „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново”, който беше подаден до Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 в края на юли 2016 г. Бюджетът беше в размер на над 8 200 000 лева. Колко от тях са стигнали до „Варуша“, е видно. А колко още трябва да бъдат вложени за цялостна промяна на облика в квартала, е въпрос на сметки, а и на възможности. Все пак улица „Св. св. Кирил и Методий“ е една от ремонтираните. Жълтите павета бяха пренаредени, тук-там бяха подменени със сиви, но като цяло запазиха облика си.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.