Кина Гърбова е единствената жена от народа, отпечатана на българска банкнота

Най-известната сухиндолка е родена точно на 9 септември 1944 година

 

Кина Гърбова е може би най-известната сухиндолка. Образът й беше запечатан цели 34 години на двулевовата банкнота, която е в обращение от 1962 до 1996 година. Както много неща в България стават случайно, така и историята на 16-годишната по онова време Кина се развива изненадващо.

 

Кина Гърбова с кмета на Сухиндол инж. Пламен Чернев.

ДА СЕ РОДИШ ПО ВРЕМЕ НА РЕВОЛЮЦИЯ

 

Няма как да не направи впечатление рождената дата на Кина Гърбова. Тя се ражда точно на 9 септември 1944 година. От тогава до ден днешен нейните рождени дни измерват и времето на социалистическата революция. И неслучайно целият й живот е свързан именно с онова време, което я запечатва на двулевовата банкнота. Мнозина твърдят, че рождената й дата е предопределила точно тази съдба.

 

ЛИКЪТ Й ПЕЧЕЛИ ПЪРВО МЯСТО НА КОНКУРС В ГДР

 

Всъщност Кина Гърбова е родена в село Батак, Павликенско. Започва средното си образование в Сухиндол. По време на ученическа бригада из сухиндолските лозя през 1960 г., когато е едва на 16 години, идва софийският фотограф Любомир Чаракчиев. Той избира няколко от близо 200 момичета и ги снима. Подбира и изпраща само няколко фотографии на изложба в Германската демократична република. И чудото се случва – именно снимката с Кина спечелва първото място.

След паричната реформа от 1962 г. в България се пускат банкноти от по 1, 2, 5 и 10 лв., отпечатани в тогавашния Съветски съюз. На банкнотата от 2 лева е поместена наградената в ГДР фотография с лика на Кина Гърбова. Но интересното е, че младата тогава девойка научава новината едва когато хваща в ръце двулевовата банкнота. Останала толкова изненадана, че не могла да повярва, сравнявала банкнотата със снимките, които й били оставени преди 2 години. За съжаление, днес Любомир Чаракчиев е вече покойник.

 

ЧОВЕК ОТ НАРОДА

 

Иначе Кина Гърбова няма облаги от това, че става толкова известна още на 16 години. Освен 200 лв. премия, които й изплащат. По онова време социалните мрежи не съществуват, а животът си продължава. Самата Кина Гърбова работи първоначално като домакин в стола на местна детска градина, а после дълго време като готвач и домакин в стола на сухиндолския „Винпром“. Все пак още тогава тя придобива широка популярност. Викат я да разказва историята си пред пионерчета и колективи от цялата страна, дошли на посещение в местния винзавод. Когато в предприятието пристигнели чуждестранни делегации и гости, не скривали своето учудване, че в социалистическа България върху новите банкноти е намерила място една обикновена жена от народа. При сключване на сделки била като лицето на фирмата. Французи, германци, англичани и американци неведнъж са я питали: „При нас на банкнотите са изобразени политически личности и крале – у вас защо работничка?“. Въобще и до днес тя си остава човек от народа, въпреки че се радва на постоянно медийно внимание. Напоследък обаче известната сухиндолка отказва интервюта, тъй като не се чувства добре здравословно.

 

РЕДОМ ДО ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

 

Друг любопитен факт е, че никой по онова време не е искал разрешение от Кина Гърбова или нейните родители за отпечатване на лика й върху двулевовата банкнота. Когато се срещала с пионерчета и групи от цяла България, подробно обяснявала как ликът й е редом до лика на пролетарския вожд и учител Георги Димитров върху 10-те и 20-те лева и паметника „Шипка” върху банкнотата от 1 лев. Днес много хора пазят емблематичната зелена банкнота, с която по онова време е можело да си купиш доста неща. Всъщност бозата е струвала само 6 стотинки, затова в магазина хората спокойно са пълнели кошницата с 2 лв. Кина Гърбова е давала автограф върху самата двулевка многократно. Много хора днес пазят този спомен като реликва.

 

ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН

Заради огромната популярност, която Кина Гърбова носи на Сухиндол, кметът инж. Пламен Чернев я предлага за почетен гражданин през 2015 година. Общинският съвет одобрява предложението му единодушно.

Целият живот на Кина Гърбова минава в Сухиндол. Още преди да излезе банкнотата, тя се жени за голямата си любов – шофьора Иван Гърбов, когото среща в Града на виното. И вероятно неслучайно живеят на улица „Гъмза“. Те имат 2 дъщери – Маринела и Пепа Апостолова. Те живеят в Плевен, а Кина Гърбова се радва на трима внуци.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Кина Гърбова е единствената жена от народа, отпечатана на българска банкнота

  • 28.01.2022 в 12:55
    Permalink

    Бозата струваше 8 стотинки доколкото помня.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.