След протест Общинският съвет в Павликени стопира инсталацията за изгарянето на отпадъци

Последна дума за завода в с. Върбовка има екологичното министерство

Около 400 души излязоха на протест в четвъртък пред сградата на Община Павликени. Гражданското недоволство бе срещу изграждането на завод за производство на каменна вата в с. Върбовка, който да използва като енергоизточник горенето на боклуци. Най-общо опасенията на хората, които ги изкараха навън, бяха за чистотата на въздуха и водите, които и без това са дефицит в този край. В същото време в сградата заседаваше Общинският съвет, който трябваше да приеме или отхвърли декларация срещу проекта.

 

 

„Включвам се в протеста, защото не искам моите деца и внуци да дишат замърсен въздух. Искам чиста вода и чиста земя. Тук е земеделски край и трябва да бъде такъв. Този завод ще замърсява околността в диаметър от минимум 100 километра. В тях влизат цялата наша община, община Сухиндол, стигайки до Велико Търново”, е мнението на учителката Виолета Николова пред нашия екип. „Ние сме избрали общински съветници и те би следвало да защитават интересите на хората в общината. Очакваме да подкрепят внесената от общинския съветник Цанко Цонев декларация, която им дава шанса да заемат позицията на гражданите. В представения за обсъждане доклад за оценка на въздействие на околната среда имаше много празнини – какъв ще бъде начинът за неутрализиране на изгорелия отпадък, как това ще повлияе върху безводния район, тъй като се говори за използването на огромни количества вода за тази неутрализация. Дори използването на транспорта ще повлияе негативно върху пътната инфраструктура. Нищо не се казва и за постоянния контрол върху всички фази на постъпване и изгаряне на боклука”, коментира един от организаторите на протеста адвокат Христо Дишев. Кметът на Община Павликени, който е сред привържениците на проекта, пък обяви, че от тук нататък всичко е в ръцете на Министерството на околната среда и водите.

С 18 гласа „за” и 1 „въздържал се” 21-членният Общински съвет се обяви срещу инсенератора. „Категорично против сме складиране и изгаряне на модифицирани горива от отпадъци (RDF) на територията на община Павликени. …Декларираме, че сме единни в позицията си и призоваваме правителство и държавни институции да се съобразят с мнението на гражданите и местната власт при вземането на решения относно проблема”, пише в приетата декларация. Така практически общинската управа поиска стопиране на проекта.

На 31 януари по казуса ще заседава Регионалния Експертен съвет към РИОСВ- Велико Търново. Община Павликени като член на този Експертен съвет е изпратила становището си. „Имаме няколко строги изисквания и допълнения, които следва да се имат предвид. Едно от тях е централата за изгаряне на отпадъци да произвежда електричество само за собствени нужди, без да има връзка с далекопроводи за продажба. На територията на завода и на цялата община Павликени не разрешаваме да се складира отпадък, защото има слухове, че ще се закупуват други терени за тази цел. Другото е при транспортирането да не се разпиляват RDF отпадъци и да не се складират на площадката изгорелите отпадъци. Тази шлака трябва да се депонира в депа извън територията на общината. Аз съм на страната на хората и няма да допусна замърсяване на въздух, вода и почви в община Павликени, и бизнес, който не спазва екологичното законодателство в България и ЕС”, заяви кметът на Община Павликени.

 

Ана Райковска 

One thought on “След протест Общинският съвет в Павликени стопира инсталацията за изгарянето на отпадъци

 • 28.01.2022 в 12:02
  Permalink

  Абе кмете, бахур –- какво , ще ги горят в Павликени и ще ги разкарват до друга община ли шлаките ???
  Чети бавно и внимателно!!
  -Площадка за изгаряне на 1100 тона нискокачествен вълчи RDF няма да има!!! Не ни интересува колко пари сте вземали досега и още колко ще изперете на толупите. Много добре ви виждаме заводът за каменна вата е за прикритие на инсинератора, а Павликени има чудесна ЖП инфраструктура и площадки подходящи за струпване на много боклук (RDF). А голяма част от боклука вече е складиран по кооперативните дворове в селата между Левски, Плевен и Ловеч. Който иска може сам да види колко „RDF има складиран.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.