Общество

Американец от Бродуей снима клипове за Велико Търново

Известният пътешественик Форест Малард е влюбен в старата столица

 

56-годишният пътешественик Форест Малард започна снимки на 19 видеоклипа, с които ще популяризира Велико Търново по света. Първият вече е готов и е посветен на Стамболовия мост. Интересното в него е, че е направена анимация, която показва как сухиндолският аероинженер Петко Попганчев преминава със самолета си под моста. Създадено е и видео на прословутата Къща с маймунката.

Форест Малард ще остане във Велико Търново цял месец и ще се потопи в историята на града. Предстои да бъдат заснети клипове за още редица исторически забележителности в старата столица. Презентирани ще бъдат Царевец, паметникът „Велчова завера“, паметникът на Левски, спектакълът „Звук и светлина“, паметникът „Асеневци“, Археологическия музей, Патриаршията, Сарафкината къща и много други.

„За първи път дойдох във Велико Търново през 2016 г. и веднага се влюбих в града. Пейзажът, архитектурата, паметниците, средновековните руини и огромната история бяха неочаквани и завладяващи. Изглежда че целият туристически маркетинг за България ме насочваше към Пловдив и София, но като човек, който обича историята, бях поразен от крепостите на Велико Търново и Кърджали и природните чудеса на Белоградчик. Мисля, че като пътешественик, тогава се случва магията. Когато не очаквате много и в крайна сметка сте затрупани или от историята, или от естествената красота, която беше напълно неочаквана“, сподели специално за „Борба“ Форест Малард.

Във всеки нов град, в който Форест пристига, започва да изучава историята му. Да запише първия клип, му отнема поне седмица. Всяко видео е с продължителност от минута и половина. Преди България той е бил в Букурещ, но с нетърпение очаквал да се върне отново във Велико Търново.

„Когато пристигнах, очаквах да остана във Велико Търново около една седмица. Но когато започнах да ровя в историята на града, неговите паметници и атракции, установих, че информацията, достъпна онлайн на английски за туристите, е доста лоша. Затова взех решение да удължа престоя си до цял месец и да напиша фонови истории за паметниците и историческите места, така че международните пътешественици да могат напълно да оценят богатата история на този невероятен град“, сподели Малард.

За да бъде достоверна всяка историческа справка, Форест си партнира с местните хора във всеки град. Във Велико Търново ръка му подават от местната организация „Там“, където има няколко студенти по история.

Всъщност редакцията на всеки клип отнема поне 6 часа. Видеото трябва да е визуално интересно, да е лесно за разбиране, да дава пълната история, а понякога става и забавно. Най-големият успех на Форест до момента са 50-те видеоклипа, които създава в Будапеща за 50 дни.

„Предизвикателството пред Велико Търново е, че паметниците отразяват хора и събития, случили се през Средновековието. Няма снимки или видеоклипове на тези събития, които да ми помогнат да обясня историята, така че трябва да бъда по-креативен и често ще отделям много повече време за създаване на анимирани карти, за да поддържам зрителя активно въвлечен в историята“, разказва още Форест. За пръв път той няма да влиза в кадър на клиповете за старата столица, защото не иска да отклонява вниманието на зрителите от невероятната история на града.

Форест Малард е толкова пленен от Велико Търново, че ще остане тук цял месец.

Иначе биографията на Малард е впечатляваща. Бил е сержант от морската пехота, мениджър на Бродуей, продуцент на шоупрограми в Банкок, мениджър на продукции в Южна Африка, програмен мениджър в Дубай. И всичко това подплатено с безброй пътешествия.

„Знам, че съвременният блог за пътувания е най-вече: „вижте ме, забавлявам се на екзотични места!“ Но всъщност искам да се съсредоточа повече върху местата и по-малко върху мен“, споделя Форест. Затова създава уебсайт за пешеходен туризъм на дълги разстояния. Но аудиторията за такъв блог се оказва твърде малка. През октомври миналата година той е при приятелката си в Аляска и я пита дали не може да работи нещо в нейните хотели. Предложил дори да чисти, защото е свикнал от морската пехота. Но тя му предложила да създаде платформа, с която да популяризира различни места по света.

Така се ражда идеята за интерактивна карта SizzleMap, където за всеки град ще могат да се гледат исторически клипове. С тяхното създаване се заема Форест. Той твърди, че след 16 години непрекъснати пътувания най-накрая е открил проекта на живота си. Защото се чувства повече като историк, а не човек, който си прави селфита.

Бъдещето на SizzleMap е обещаващо, тъй като Лиза Ръсел, която е печелила награда „Еми“, ще се присъедини към проекта. Платформата на Форест Малард може да откриете тук: www.sizzlemap.com

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Американец от Бродуей снима клипове за Велико Търново

  • Хубаво, но това заглавие „Американец от Бродуей“ е доста недомислено. Може да се нарече от Бродуей, ако сега работи за Бродуей и е командирован да свърши работа. Това, че някога е работил там значи, че заглавието е подвеждащо.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *