Без тържество на Трифон Зарезан в Лясковец, но ще отличат майсторите на най-добри вина

ПЕТАТА COVID ВЪЛНА ОТЛАГА ЕМБЛЕМАТИЧНИЯ ЗА ЛЯСКОВЕЦ ПРАЗНИК ТРИФОН ЗАРЕЗАН. Денят няма да бъде отбелязан както си му е редът във винарското градче, но за сметка на това местната администрация ще проведе традиционния конкурс за домашни майстори на напитката на боговете. Съревнованието „Най-добро вино“ ще даде възможност на всички производители да демонстрират способностите си в две категории – бяло и червено вино.

Надпреварата ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки, като срокът за представяне на пробите ще продължи във времето от 1 до 10 февруари, когато всеки делничен ден могат да бъдат занесени от 8:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 часа в Музея на градинарството.

До участие се допускат избистрени домашно приготвени вина, представени в ненадписани бутилки с вместимост минимум 0,5 литра. За да бъдат избегнати всякакви съмнения относно пълната анонимност на конкурса, при записване участниците няма да знаят своя номер.

Дегустирането и оценяването ще се прави от комисия на 11 февруари.

Победителите ще бъдат наградени в самия празничен ден Трифон Зарезан – 14 февруари, от 11:30 часа в двора на Музея на градинарството. Фаворитите в конкурса ще зарежат за пръв път младите лози, засадени в двора до емблематичното колело за поливане в културното ведомство.

Най-добрите винари ще получат наградите си – грамоти и парични премии, както и поздравления от кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Предвидени са награди за първо, второ и трето място както за бели, така и за червени вина.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.