Напук на протестите Експертният съвет одобри завода, който ще гори тонове отпадъци в Павликенско

Предприятието за каменна вата за 420 млн. лева ще е в близост до с. Върбовка

Въпреки протестите и общественото недоволство Екологичният експертен съвет към РИОСВ Велико Търново одобри проекта за завод за каменна вата край село Върбовка и изграждането на инсталация към него за изгаряне модифицирани отпадъци. Проектът е фирма „Петрургия“ на бизнесмена Румен Гайтански – Вълка, който планира инвестиции за 420 млн. лева. Заседанието на съвета в понеделник продължи повече от 8 часа, а часове преди него недоволни граждани протестираха пред сградата на РИОСВ.

С 9 гласа „за“, 2 „против“ и 6 „въздържал се“ Експертният съвет прие предложение до директора на РИОСВ Велико Търново да одобри доклада по ОВОС. В заседанието с право на глас участваха трима представители на „Петрургия“, кметът на с. Върбовка Ивелин Розинов, представители на РИОСВ – Велико Търново, зам.-кмета на Община Павликени Анастасия Вачева, представители на Регионалния историческия музей в старата столица,  на екологичните сдружения „За земята“ и „Балканка“, РЗИ и „Басейнова дирекция“ – Плевен. Присъстваха и експерти на РИОСВ – Велико Търново.

Заместник-кметът на Павликени Анастасия Вачева и кметът на село Върбовка Ивелин Розинов са гласували да се даде „зелена светлина“ на завода за каменна вата, в който край село Върбовка ще се изгарят дневно по 1160 тона гориво от битови отпадъци.

В седемдневен срок директорката на екоинспекцията Цонка Христова трябва да вземе решение.

По настояване на екологичните организации и на представителя на Историческия музей в съвета са приети и някои препоръки. Една от тях е включването на мерки за въвеждането на биомониторинг върху компонентите на околната среда – за живите организми, за натрупването на опасни замърсители като тежки метали и устойчиви органични замърсители. Прието е и предложеното за мониторинг на токсичните вещества в системата за управление на водите в завода, което не е било предвидено, както и за заустването на отпадните води. Друга препоръки са свързани с опазването на археологическото богатство на района.

Окончателното решение на директорката на РИОСВ може да се обжалва в МОСВ и Административния съд. Ако то е положително, се очакват още граждански протести.

Ана Райковска

Сн. авторката

 

14 thoughts on “Напук на протестите Експертният съвет одобри завода, който ще гори тонове отпадъци в Павликенско

 • 01.02.2022 в 9:35
  Permalink

  Този човек изгрежда по силен от Държавата. Кой му налива тези пари за да не върши нищо. Пример Летището.

  Отговор
 • 01.02.2022 в 10:11
  Permalink

  Продажници, нагушили се с финикийски знаци, начело с кмета на Павликени Емануил Манолов и общинските съветници! Оставка и протести до дупка!

  Отговор
  • 02.02.2022 в 12:26
   Permalink

   Какво да правиш – комунист, верен на Партията. Жалко за селата, а сигурно и някоя река ще пострада.

   Отговор
 • 01.02.2022 в 11:06
  Permalink

  Пролича си колко продажни изроди сте в РИОКОЗ. Като заработи инсталацията по изгаряне на 1000 тона боклук на ден, водата и въздуха почернеят , почвата спре да ражда и започнете да се задушавате и кашляте кръв, тогава пак ще ви питам доволни ли сте от решението си!!!

  Отговор
 • 01.02.2022 в 11:10
  Permalink

  На онзи озъбеният грайндър Киро и вицепремиерчето Сандов толкова са им възможностите значи … На приказки са много силни, но се вижда че и 4 % са им много

  Отговор
 • 01.02.2022 в 11:15
  Permalink

  За съжаление този вот е бил с предизвестие изход. От 9 човека кворум 3 са представители на Вълка , а двама са продажбите- Розинов и зам.кметицата …

  Отговор
 • 01.02.2022 в 12:10
  Permalink

  Този експертен съвет не трябва ли да е независим???? Защо участват и представители на фирмата, която е заинтересована??? Мирише на корупция по високите етажи!

  Отговор
   • 01.02.2022 в 14:34
    Permalink

    Вицепремиерът еколог е доста тих по този казус , нали няма да диша той пластмасите …

 • 01.02.2022 в 15:32
  Permalink

  Явно услугата да събереш чужд отпадък и да го изгориш далече от сътворилите го е добре платена. Но защо това трябва да стане на българска земя, и то на най-плодородния и населен с животни и хора чернозем? Защо да се унищожава природата там, където е съхранена чиста? На входа и изхода на тази дейност има все замърсяване. Да го направят в отдалечени и обезлюдени територии.

  Отговор
 • 01.02.2022 в 15:55
  Permalink

  Само глупости пишете без никакво покритие. Някой си помислил че влияе зле на околната среда, друг решил да прави политическа кариера. Ами стойте без работа,без доходи, дишайте“чист“ въздух,но ще трябва да се хранете с трева и да си плащате сметките в натура.

  Отговор
  • 02.02.2022 в 7:30
   Permalink

   По тонрежисьор отколкото да дишам токсичните дим на Вълчият БОКЛУК

   Отговор
  • 16.03.2022 в 15:08
   Permalink

   не са глупости, а реалност. За жалост от алчност и некомпетентност ще се затрие селото и град Павликени

   Отговор
 • 02.02.2022 в 20:26
  Permalink

  Сигурно вълка е срещнал червената шапчица и двамата са решили да затрият Върбовка!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *