Петте най-често използвани строителни материали

За различните аспекти на строителството на един дом се използват различни строителни материали. Архитектите се консултират със строителни инженери за “носещите” способности на материалите, с които проектират, като най-често срещаните са бетон, стомана, дърво, зидария и камък. Всеки от тях има различна здравина, тегло и издръжливост, което ги прави подходящи за различни приложения. Използването на строителни материали в строителството се регулира от национални стандарти и методи за тестване, така че да може да им се има доверие и да осигуряват структурна цялост. При избора на материали архитектите вземат предвид още и разходите и естетиката им.

Естествените и изкуствените материали са най-често срещаните видове строителни материали. Естествените материали включват камък и дърво, докато изкуствените материали включват бетон, зидария и стомана. И двата вида материали обаче трябва да бъдат подготвени или обработени, преди да бъдат използвани в строителството. По-долу е представен списък на най-често използваните материали.

Бетон

Бетонът е материал, съставен от фини и груби агрегати (като чакъл, трошен камък, рециклиран бетон и геосинтетични агрегати), които се държат заедно от течно свързващо вещество като цимент, който се втвърдява с течение на времето. Най-разпространеният вид бетон е „портландският“ бетон, който представлява фин прах, получен чрез нагряване на варовик и глина в пещ, след което се добавя гипс. В резултат на това той се състои от минерални агрегати, цимент и вода. След смесването се втвърдява, в резултат на което се получава подобен на камък материал, който познаваме като бетон. Също така бетонът е един от най-използваните материали за сухо строителство в световен мащаб поради изключителни му функции.

Специфичните характеристики на бетона включват:

 • Якостта на сместа варира. Материалите, използвани в бетона, обикновено се предоставят от доставчиците на бетонната промишленост, а бетонната смес се изпитва за якост.
 • Бетонът може да се излее в отливки, приемайки почти всякаква форма и да се втвърди в подобен на камък материал.
 • Тъй като за втвърдяването на бетона са необходими най-малко седем дни, инженерите и архитектите трябва да предвидят това време при планирането на графиците за изграждане на бетонни конструкции.
 • Това е идеалният материал за основите на къща поради неговата универсалност, ниска цена и здравина. Бетонната основа е често срещана, защото може да носи голямо натоварване и да издържа на различните явления на околната среда.
 • Инженерите често подсилват бетона със стоманени пръти или шини, за да увеличат якостта му (арматура).

Стомана

Стоманата е метална сплав, съставена от желязо и въглерод, с добавени допълнителни легиращи материали, които я правят по-здрава и по-устойчива на счупване от желязото. Благодарение на допълнителния хром в състава им неръждаемите стомани са устойчиви на корозия и окисляване. Строителните инженери я използват за конструктивната рамка на високи съвременни сгради и големи промишлени съоръжения, тъй като е много здрава за теглото и размерите си. Големите строители фирми използват висококачествена стомана в комбинация с бетон и правилните строителни машини, за да постигнат оптимални резултати. При положение, че се използват по-нискокачествени строителни материали и стомана често се случва строителната техника да дефектира и да трябва да се търсят резервни части за багери, товарачи, валяци и други. Именно поради тази причина стоманата като основен строителен елемент е изключително важна. Тя има следните характеристики:

 • Съотношението между здравина/тегло, както и това между здравина/размер е високо.
 • Тя има висока цена в сравнение с други метали. Строителните инженери могат да дадат съвет за най-рентабилните размери, които да се използват в една къща, за да издържат действителното натоварване на сградата.
 • Монтажът на стоманата отнема по-малко време от този на бетона.
 • Тя може да се използва в различни условия.
 • Ако стоманата е неправилно монтирана или поддържана, може да възникне корозия.

Тъй като нямат якостта на стоманата, хромът, златото и среброто обикновено се използват като довършителни покрития или декорация.

Дърво

Дървото се използва от хиляди години и има свойства, които го правят идеален строителен материал, дори и в дните на смесените и синтетичните материали.

Оразмереният дървен материал е дървесина, която е машинно рендосана и нарязана на стандартни размери за използване в строителството, така че размерите ѝ да могат да бъдат точно отчетени в строителните планове. По-големите парчета дървесина се наричат дървен материал или греди и често се използват за изграждане на рамки на големи конструкции като мостове и многоетажни сгради.

Някои дървесни видове са по-подходящи за определени приложения и климатични условия от други. Архитектите и строителните инженери могат да определят кой вид дървесина е най-подходящ за даден проект.

 • Тя е евтин и леснодостъпен природен ресурс.
 • Дървото е лек материал, който лесно се оразмерява и стандартизира.
 • Много архитекти и инженери го предпочитат за къщи и жилищни сгради, защото осигурява добра изолация.
 • Дървесината има висока якост (способността да запазва формата си при огъване) и е изключително здрава при вертикално компресиране.
 • Дървото е по-малко популярен избор за основи и стени на мазета, защото е леко и изисква обработка под налягане, за да влезе в контакт със заобикалящата го почва. Въпреки това, поради топлото и привлекателно пространство, което осигуряват, дървените основи или “PWF” набират популярност сред строителите. Основите на къщите с дървена конструкция обикновено са стоманобетонни или направени от колони и греди.

 

Камък

Най-дълготрайният строителен материал е камъкът, който съществува от хиляди години. Всъщност камъкът все още се използва за изграждането на някои от най-старите постройки в света. Той има многобройни предимства, въпреки че инженерите и архитектите трябва да полагат специални грижи, когато проектират структура от камък.

 • Хиляди години са минали, откакто са се използвали „сухи“ каменни стени, направени от плътна скала. На по-късен етап за скрепяването им са били използвани различни видове хоросан.
 • Камъкът може да бъде труден за работа поради своята плътност, която го прави тежък и труден за преместване.
 • Тъй като камъкът трудно се поддържа топъл, той е неефективен като изолатор.
 • Различните видове камък имат различни приложения. Шистовият камък, например, е пожароустойчив. Гранитът е един от най-твърдите и издръжливи камъни, затова и инките са изграждали своите невероятно здрави конструкции от варовик или гранит.

 

Зидария / тухлена зидария

Отделни строителни материали (като тухли) се използват в зидарството за създаване на структури, които обикновено се държат заедно с хоросан. Глинените тухли традиционно се оформят в калъп и се изпичат в пещ. Бетонните блокове, които могат да бъдат подсилени със стомана, сега са най-здравата и най-често използвана конструкция. Една зидана конструкция може да бъде направена от стъкло, тухли или камък.

 • Зидарията е дълготраен и пожароустойчив материал.
 • Този метод на строителство може да издържа на натоварване и натиск и затова е добър избор за носещи стени.
 • Когато е подсилена с бетон или в комбинация със стоманобетон, може да поддържа многоетажни сгради и е много рентабилен вариант.
 • Въпреки че зидарията е здрав метод за много видове строителство, качеството на разтвора и изработката могат да имат значение за това колко дълго ще издържи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.