Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Наборната военна служба оживя в изложба и показа времето, „когато момчето става мъж“

Експозицията е открита в музей „Възраждане и Учредително събрание“

Оригинална изложба с препратка към миналото показва „Казармата през „ОНЕЗИ“ 45 години“. Експозицията беше открита от директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, който приветства всички гости в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Той изненада присъстващите със своя снимка от времето на наборната си служба.

„Много от младите хора не познават живота в българската казарма, и по-точно – живота на българския редник. Ето, виждате, че аз знам що е то казарма“, подходи с чувство за хумор д-р Иван Църов, показвайки своята снимка.

Автор и инициатор на изложбата е уредникът в РИМ д-р Илия Вълев, който от няколко години изследва наборната военна служба. Той включва много от проучванията си в книгата „Младежки страсти, мъжки времена“. Представянето на изложбата премина като разказ с отделни глави, какъвто всъщност е бил и животът на наборника от влизането в казармата до уволнението.

„Изложбата представлява разказ. И като такъв, започва с една прелюдия, а именно началното военно обучение. Няма как да прескочим и първа глава, която на практика се явява военномедицинската комисия, която е първата граница, която преминава всяко момче, за да бъде определено дали е годно за военна служба“, обясни при откриването д-р Вълев. Той сподели, че казармата е възприемана като ритуал по израстването и възмъжаването на момчето.

Втората част от изложбата представя донаборната новобранска вечер. Костюм със стари петолевки и закачен гумен заек са едни от закачките по онова време, които са били част от истинския празник за близките и приятелите на наборника.

„След този цикъл преминаваме и в казармата. Първите 40 дни са най-страшни за всеки новобранец, когато тече сериозна подготовка. Следващата глава е военната клетва. Поставена е хубава парадна униформа от 80-те години. Военната клетва прави сериозен вододел, защото всеки младеж вече става войник и трябва да служи на страната“, разказа още д-р Вълев.

Той представи и следващата част от изложбата, а именно – прословутите 700 дни след клетвата, които представляват реалната служба. .

„След този период следва и дългоочакваното уволнение. Това е последната глава от този разказ. Уволнението обаче носи и притеснение за войника, защото след това започва истинският му живот“, каза в заключение авторът на изложбата. Той беше подготвил и игрова част. Всеки посетител можеше да пробва да сложи каската на войника със завързани очи или пък да се снима с автентична военноотчетна книжка.

В изложбата са представени множество предмети от бита на обикновения наборник. От крем за бръснене и четка до обикновена паста за зъби. Показани са и наградните знаци на войнишкия състав, както и оръжия от всекидневието на войника.

Спомоществовател на изложбата е изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Експонатите са от фонда на Регионалния исторически музей и клуб „Традиция“.

Сред гостите на откриването бяха заместник областният управител доц. Соня Будева, която приветства присъстващите, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, заместник-кметовете на Велико Търново Нейко Генчев и проф. Георги Камарашев, представители на институции, общински съветници, общественици и граждани. Изложбата може да бъде разгледана до 27 февруари.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Наборната военна служба оживя в изложба и показа времето, „когато момчето става мъж“

  • 03.02.2022 в 20:16
    Permalink

    За най-забележителното събитие от военната служба-УВОЛНЕНИЕТО,нищо!И това било изложба!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *