28-годишен варненец печели доверието на търновските пациенти, борещи се с Covid-19

Д-р Мартин Стефанов вижда бъдещето си в старата столица въпреки перспективите в чужбина

МАКАР ДА Е САМО НА 28 ГОДИНИ, Д-Р МАРТИН СТЕФАНОВ, КОЙТО Е ЧАСТ ОТ ЕКИПА НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА „Д-Р ТРЕЙМАН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, владее сериозни знания и умения в лечението на коронавирус, каквито негови дългогодишни колеги все още нямат. Преди да положи Хипократова клетва, излиза на първа линия в борбата с пандемията и така, заставайки очи в очи със заразата и виждайки толкова много човешки страдания, осъзнава, че е взел правилен избор за това да се отдаде на най-хуманната професия. Споделя, че не чувства работата като задължение, а прави всичко по силите си, за да е полезен на пациентите. Младият медик имал възможност за реализация в чужбина, но бил категоричен, че иска да се развива в България.

Д-р Стефанов е родом от Варна. Там завършил медицина и в продължение на една година работил в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Марина“. Казва, че за него този опит бил безценен, защото му дал шанс да се докосне до разнообразна патология, изискваща своевременна адекватна и прецизна ответна реакция. По същото време избухнала и пандемията от коронавирус, която изправила медиците пред безпрецедентни за времето си изпитания и предизвикателства.

„От малък исках да стана лекар. Истината е, че в училище ми вървяха всички предмети и имах голям избор за реализация. Колкото и изтъркано да звучи – избрах да последвам детската си мечта. Аз съм първият хуманен лекар в семейството и се гордея, че се трудя в полза на обществото“, казва Мартин.

Преди около половин година бил назначен в търновската белодробна болница, като идването му в старата столица било продиктувано от желанието на работи в по-малък град. Философията му е свързана с това, че градовете, които са отдалечени от столицата, не бива да бъдат лишавани от млади лекари и специалисти, за да може населението в тях да има достъп до качествена здравна помощ.

„Най-много ме влекат вътрешните болести, но заради коронавируса интересът ми се пренасочи към пулмологията. Сега имам пряко наблюдение върху инфектираните и начина, по който протича Covid-19. Пациентите не се лекуват по един и същи начин, защото идват с много и различни заболявания – обременено сърце, диабет и т.н., и на този фон коронавирусът излиза на преден план. Има много детайли, на които да се обърне внимание, а не да се прилага терапия по шаблон. За нас, като лекари, е най-важно първо да накараме болните да ни повярват и да бъдат добре на енергийно ниво и след това да помогнем с лечение“, твърди 28-годишният варненец.

По думите му доверието и съдействието от страна на пациентите играе решаваща роля в цялостното лечение.

Д-р Стефанов вижда бъдещето си във Велико Търново, но не отхвърля възможността след време да отиде да работи в друг, също малък град. Изтъква, че трябва да има приемственост в професията и да не се стига до фатални ситуации, породени от липсата на лекари.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *