Общество

Над 40 000 души от Великотърновска област използват ПИК на НАП

Заявяваме кода по имейл или с обаждане по телефона, получаваме го в избран офис

Над 40 000 граждани от Великотърновска област вече имат активен персонален идентификационен код (ПИК) на НАП, като през 2021 г. са издадени 6800 бр., информираха от Териториалната дирекция на НАП в болярския град. Той дава възможност да се използват редица услуги напълно безплатно и дистанционно, без да се налага посещение в данъчните офиси. От началото на тази годината интересът към услугата е значителен и само за един месец са предоставени 800 бр. ПИК.

Общият брой е-услуги на приходната агенция, които могат да се използват с ПИК, надхвърля 60. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления и получаване на удостоверения.

Най-новите е-услуги на НАП, достъпни с ПИК, от които могат да се възползват потребителите, са подаване на искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми, справки за връчени, получени или подадени документи при проверки и ревизии, за приключили или текущи контролни производства, както и възможност за връчване и предоставяне на документи на клиентите на НАП или на трети лица в рамките на контролни производства.

С ПИК на НАП могат да се ползват не само е-услугите на агенцията, а и тези, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини, сред които Община Велико Търново и други, напомнят от приходното ведомство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *