Горещи новиниСъдби

На 70 години: Главен архитект, проектант и с грижа за старините, арх. Румяна Брайнова е допринесла много за облика на старата столица

На 9 февруари 70-ия си юбилей празнува една от най-видните архитекти на Велико Търново Румяна Брайнова. Главен архитект на старата столица и носител на Наградата „Велико Търново“ за 2019 г., през целия си творчески път тя винаги е подхождала отговорно към професията си и с грижа за опазване на културното ни наследство.

Родена в Елена на 9 февруари 1952 г., където се дипломирала в eленската гимназия, тя си е търновка още от септември 1976 г. Тогава е назначена по разпределение в Градския народен съвет, след като завършила ВИАС. Точно тогава Велико Търново се било оголило откъм архитекти. Мислела си, че ще си изкара задължението и след това ще се занимава само с проектиране. Но наближило времето, когато трябвало да се организират честванията за 1300 години България и 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър. Имала много задачи по различни обекти и така, от едни празници на други, Румяна Брайнова останала в старата столица. А в Градския съвет изкарала до 1992 г., когато при подмяната на всички заварени кадри решили да се лишат и от нейните услуги. Такова беше времето, коментира без укор тя. През това време тя е стигнала в развитието си до главен архитект на Велико Търново – от 1987 г. до уволнението си.

Всъщност първият й професионален избор бил да става хирург, после зъболекар. Кандидатствала, но за малко не й стигнал балът, тъй като приемали само с пълни шестици. Майка й обаче била против това да бърка на хората в устата и я посъветвала да запише архитектурата. Родителите й даже не знаели какво точно е това, защото професията архитект не била твърде популярна в онези години. Било занимание, което предимно софиянци упражнявали. След като направила избора си обаче, никога не е съжалявала.

През 1992 г. кандидатства за инспектор в Националния институт за паметниците на културата (НИПК), спечелила конкурса и била назначена за инспектор на Великотърновска, Ловешка, Габровска и Плевенска област. Там е до 2001 г., след което минава на свободна практика. Създава проектантското си студио „Вариант Р”, в което работи до ден днешен и е проектирала всичко, което може да се построи, главно във Велико Търново и областта – бензиностанции, банкови офиси, офис сгради, жилища, блокове.

Покрай големите годишнини Общината имала програма за обектите, които трябвало да се реализират. Координатор на тази програма била именно арх. Румяна Брайнова и имала задължението като експерт да наблюдава професионално как се изпълняват обектите. Това са години на мащабно строителство в старата част на града, вдига се Спортната зала, паметникът на Асеневци. „Всичко беше по програма със срокове, които не можеш да нарушиш, и с определени отговорници. В тези години се работеше така, не е като сега – ужким ще става, пък не се знае кога”, коментира тя. А по времето, когато е главен архитект, се разширяват кварталите „Бузлуджа”, „Зона Б”. Всичко, което е построено на „Картала” преди бума от последното десетилетие е пак от тогава.

Между 1983 г. до 1992 г. арх. Румяна Брайнова е начело на дирекция за управление на Стария град, извършила реставрацията на ул. „Гурко”, на „Панарет Рашев”. Тогава се оформя и Самоводската чаршия. Работила е с много известни архитекти в града, а в първите си години в Общината и с арх. Никола Николов – главен архитект и проектант за Велико Търново, без чийто подпис не се строял нито един значителен обект – като сградите на Областната управа и Общината, V корпус на ВТУ и др.

Опазването на културното наследство арх. Брайнова смята за най-голямата си отговорност във всичките си длъжности, които е заемала, защото то представя Велико Търново пред света.

За най-голямото си предизвикателство в живота, а и най-голямо приключение счита брака си. С мъжа си се обичали още от ученическите години в гимназията в Елена, там започва и връзката им. И така допреди 4 години, когато смъртта й го отнема. Той бил директор на птицекомбината в Поликраище, но още като студент в Селскостопанската академия минал задочно, само и само да бъде с нея във Велико Търново. След като го махат от поста, той си прави собствена фирма със същата дейност, която днес Румяна Брайнова и синът им Владимир продължават да движат.

Обиколила е почти цяла Европа, в някои случаи като участник в световни архитектурни конгреси, друг път със семейството си, от любопитство. Посетила е много азиатски страни, Израел, Северна Африка, не е ходила още в Америка и Австралия, но и това ще стане. Най-впечатлена е от дисциплината на азиатците, както и от пирамидите в Египет. Човъркало я да разбере как са построени. „Много научих от тези посещения за опазването на паметниците на културата и много неща могат да направят в тази посока и във Велико Търново, но тук все няма пари. Има разписани хубави решения, но някои се забравят и най-често остават на хартия. Винаги тези места, които са натоварени с история, са ми били интересни, за да се опитам да разбера живота на тази земя“, споделя тя.

Доволна е от живота си досега и не се оплаква. Единствената й мъка е, че загубила съпруга си много рано. Винаги е усмихната, дори и в най-трудните моменти. От това са впечатлени всички, които я познават, дори споделя, че на всичките й рождени дни задължително й пожелават да запази усмивката си. С открит характер, арх. Румяна Брайнова никога не е отказвала да помогне на всеки, когато е възможно. Прави го безкористно и с удоволствие.

Живее предимно в Арбанаси в къща, която с мъжа си започнали през 1990-а, но я изкарали 8 години по-късно. Понякога прескача и в търновския си дом, в който ще посреща приятели за празника.

Вестник „Борба“ й пожелава здраве, дълголетие и още много години творческа енергия.

Ана РАЙКОВСКА

5 thoughts on “На 70 години: Главен архитект, проектант и с грижа за старините, арх. Румяна Брайнова е допринесла много за облика на старата столица

 • Тя ли е одобрявала всичките набутани блокове, достроени последни етажи, разширени тераси и подобни извращения?

  Отговор
 • Същата, и не само – всички строителни мизерии и далавери в общината по времето на Рашев нейно дело. Тази персона не се ползва с добро име, което е разбираемо с оглед ужасния вид на града…

  Отговор
 • По-скоро е главен разрушител на Велико Турново.След нея може и камък на Царевец да не остане!

  Отговор
 • Същата. И всички останали строителни безумия в града – достатъчно е да видиш Старата част, че да те заболи главата!
  Най-първо е Анхеата, която стърчи с етаж и половина над останалите къщи по Главната, веднага след Пощата вляво. И така нататък…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *