Водещи новиниСъдби

Чакъра Хайдутин от Арбанаси реставрира старинни часовници и резбова дървени мебели с тесла

88-годишният Иван Чакъров се слави като човек с разнородни занимания и се е превърнал в легенда за великотърновското село Арбанаси. Дейният мъж, който е собственик на едно от култовите местни заведения, реставрира старинни часовници, изработва мебели от дърво и залесява околностите на архитектурния резерват по собствена инициатива.

Занаятчията носи швейцарски ръчен часовник с изработен от него дървен капак.

Нарича себе си Чакъра Хайдутин. Произхода на прозвището си обяснява с хайдушкото си потекло. Прадядо му е от махала Ганьов дол в Еленския Балкан и се е бунтувал срещу турските поробители.

„Аз съм занаятчия, а навремето ни смятаха за хайдути. Обвиняваха ни, че лъжем хората. Вероятно е имало и нелоялни майстори, но болшинството бяха съвестни, кадърни и трудолюбиви. Често и занаятчиите си правеха лошо име помежду си. Някои казваха на клиентите: „Няма да ходиш при колегата, защото той краде от часовниците камъни“. А камък не може да се открадне, защото представлява лагер от стъкло и е част от механизма, за да има по-леко движение и да няма триене в часовника. И ако се извади, трябва да се сложи друг, но клиентите не знаят тези тънкости и се връзваха“, обяснява Чакъров.

Беловласият мъж разказва, че преди десетилетия във Велико Търново е имало над 20 часовникари, сред тях и цели фамилии – Бургови, Смилови.

„Имаше една уникална часовникарка, наричаха я Джаферката. Беше много заможна, притежаваше скъпи швейцарски часовници, но всичко й национализираха. Частниците по онова време ги смятаха за престъпници. Имаше 90-годишен майстор, който работеше само на частно. От него научавах тънкости в занаята, а му се отплащах, като изписвах от държавното ателие части и му ги носех, за да работи“, усмихва се на спомените от младостта си Иван Чакъров.

Майсторът споделя, че се занимава с часовникарство от 18-годишен и през ръцете му са минали хиляди часовници.

„Захванах занаята без желание. Баща ми ме насочи към тази работа с напътствието: „Ако станеш чиновник, ще трепериш за службичката си и ще си винаги зависим. Занаятчията е свободен човек, сам си изкарва хляба“. Думите му се оказаха напълно верни и сега съм благодарен за съвета“, казва Иван Чакъров.

Връща се назад в спомените си и разказва, че докато е работил в държавно ателие, колегите му го натопили, че поправил часовник на частно. Привикали го в полицията, показали му въпросния часовник и го попитали дали той го е ремонтирал. Чакъров признал и го заплашили със затвор.

В миниатюрното си ателие Чакъра Хайдутин реставрира старинни часовници.

„Тогава при внезапен обиск, ако ти намерят пет часовника в джоба, изчисляват стойността им по 3 лева всеки и ти налагат глоба от 15 лева, а това бяха много пари. После пресмятат тази сума за 3 години назад и те вкарват в затвора за 10 години, защото си дръзнал да работиш на частно“, обяснява Чакъров.

В момента занаятчията поправя стенен часовник на свои приятели. Негови познати често го търсят, за да реставрира реликви. Иван Чакъров признава, че за година поправя 5 – 6 часовника, но работи само за удоволствие и да поддържа форма. В дома си има цяла колекция от стари стенни часовници. До един работят и на всеки кръгъл час пеят в хор с различна мелодия. Всеки часовник си има история. Сред тях има полски, китайски, немски експонати. Най-старият е на над 150 години. Негов притежател е бил свещеник, който е служил в Цариградската патриаршия.

На видно място до бумтяща каменна камина е окачен холандски часовник от дърво и метални инкрустации с нетрадиционна форма, а под нея на два синджира висят обли речни камъни, които играят ролята на топузи.

„Първо ремонтирах часовника, а след това изчислих какви тежести са му необходими. Намерих подходящи камъни, а за да закрепя куките, използвах старинна технология. Пробих отвори в камъните и ги запълних със сяра, която изигра ролята на лепило и здраво стегна куките“, доверява занаятчията.

Той с гордост показва ръчния си часовник, който е швейцарски, но след като му се счупил капакът, майсторът издялал дървен и го закрепил върху циферблата.

Най-старият експонат в колекцията на занаятчията е часовник на 150 години, който е принадлежал на свещеник от Цариградската патриаршия.

Чакъра Хайдутин има златни ръце и се изявява и като дърводелец. Изработва мебели от дърво без никакъв метал. Сглобките са с дървени дюбели. Домът на чевръстия арбанасчанин е обзаведен от измайсторени от него маси, пейки, столове, гредореди, облицовки, закачалки и дори рамки на картини. С гордост показва портата на имота си в Арбанаси, която е от масивни дървени талпи, а за баланс отстрани е монтирал дървени противотежести. Ключалките също са от дърво.

За изделията си използва дъб. В дома му има дървени носещи колони, като орнаментите по тях Чакъров е издялал с тесла.

„Моите изделия са близки до природата. За мен кривите неща са оригинални, красиви и интересни. С повече фантазия се получават невероятни неща“, категоричен е Чакъров.

Преди години злосторници му запалили имота и пламъците унищожили голяма част от сградата и покъщнината. Деянието на лютите конкуренти обаче не сломило Чакъров и той отново изградил каменните стени на дома си, като направил нова дървена мебелировка.

Чакъров е любител на природата, всеки ден си прави разходки в околностите на Арбанаси и покрай екопътеката на китното селище е посадил над 800 млади дъбчета. Часовникарят дърводелец разкрива, че залесява района по специална схема.

Веселина АНГЕЛОВА

Сн. авторът

One thought on “Чакъра Хайдутин от Арбанаси реставрира старинни часовници и резбова дървени мебели с тесла

  • Като млад РЮРЕМОНТИРАЕ часовниците с теслата -дано е по- добър дървар отколкото часовникар!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *