Горещи новиниЗдраве

Д-р Лора Петрова от Самоводене е новият Златен Хипократ на България

Младата лекарка мечтае да специализира ендокринология

Д-р Лора Петрова получи най-престижната награда за млади лекари в България, а именно „Златен Хипократ“. Тя се връчва на пълни отличници в курса на обучение в столичния Медицински университет. Младата лекарка има амбицията да остане в България и да се развива тук. Ориентирала се е в областта на вътрешните болести и в частност специалността „Ендокринология“.

Д-р Петрова се гордее, че е от Самоводене и че е завършила основното си образование в ОУ „Христо Смирненски“ в селото. „Което доказва, че когато имаш мечти и си поставяш цели, не е от значение къде ще учиш, за да ги реализираш“, споделя младата жена. По-късно кандидатства в ПМГ „Васил Друмев“ с профил „Биология и химия“. Благодари на своите учители там, че са успели да положат основите на бъдещия й успех.

„Попаднах в чудесен клас с амбициозни хора, което неминуемо е важно, за да върви човек напред. И така, стъпка по стъпка успях да постигна мечтата си, кандидатствах медицина и бях приета на предварителните изпити в МУ – София“, споделя д-р Петрова.

По повод наградата твърди, че никога не е очаквала да бъде пълен отличник, не е било нейна цел. Но винаги е била перфекционист и сама си е поставяла високо летвата. Казва, че обича да прави всичко по най-добрия начин, давайки всичко от себе си. И признава, че вероятно това е причината, поради която е успяла.

„Според мен тайната на успеха е целеустременост, упоритост, амбиция, желание и може би доза късмет. Медицината е специалност, която изисква себеотрицание и отдаденост. Само човек, който е готов на това, с лекота преминава през трудностите. Води те любовта към професията“, казва още д-р Петрова.

По думите й обаче реализацията в България е трудна. Тя е свързана с намирането на място за специализация.

„На фона на недостига на лекари, за който се говори, сякаш не се дава шанс на младите лекари да се докажат. Моето желание е да остана и да се опитам да се развивам в България въпреки ситуацията в момента. В медицината има много проблеми, които не са решени, но съм оптимист и вярвам, че един ден в нашата страна нещата ще се подобрят“, споделя още д-р Петрова и обещава да се бори за това и да допринесе с каквото може. Надява се и връзката лекар – пациент да се подобри, тъй като сме свидетели на много негативно отношение към медиците. А по думите й хората не са достатъчно информирани.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *