14 февруари е и Международен ден на даряването на книги

Международният ден на даряването на книги – 14 февруари, ще бъде отбелязан у нас с призив към компаниите и частните лица да дарят книги. Кампанията с надслов „Дари книга, подари любов“ е още един повод да подарим книга на институциите, които се грижат за духовното ни израстване и образование, съхраняват книгата като ценност и озаряват със знания, а именно – училища, библиотеки, читалища, разказват организаторите от асоциацията „Българска книга“ (АБК).
Международният ден на даряването на книги, или International Book Giving Day, се чества за пръв път през 2012 година. Към момента 44 държави подкрепят инициативата, сред които Франция, Индия, Бразилия, Дания, Германия, Египет, Канада, Мексико, Унгария и България.
В България международният ден се отбелязва за пети пореден път. АБК се присъединява към идеята на издателска къща „Кибеа“, която първа поде инициативата за българско участие в световния празник. Традиционно, благотворителната кампания ще продължи през целия февруари и събраните книги ще бъдат изпратени в библиотеки и читалища – там, където книгата е на почит. Приемат се книги за читатели от всички възрасти в добър търговски вид, издадени не по-рано от 2016 година.
Пунктовете за приемане на книги в София са в книжарница „Кибеа“ на ул. „Хан Крум“ 15 и книжарница „Рибка“ на „6-и септември“ 37.
Асоциация „Българска книга“ се обръща към бизнеса и всички хора, които вярват в силата на книгата, с апел да купят книги и да ги дарят на своите любими училища, библиотеки, читалища.

БТА

2 thoughts on “14 февруари е и Международен ден на даряването на книги

  • 14.02.2022 в 9:02
    Permalink

    Това трябва да си е български ден за даряване на вино и ракийца!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.