В Деня на влюбените младежите от БЧК В. Търново насочиха вниманието към сексуалното здраве

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БЧК – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, НАСОЧИ УСИЛИЯ КЪМ ПОВИШАВАНЕ ИНФОРМИРАНОСТТА НА НАСЕЛЕНИЕТО ЗА БЕЗОПАСНО СЕКСУАЛНО ПОВЕДЕНИЕ. В Деня на влюбените доброволци на структурата раздаваха презервативи и малки подаръчета с написани позитивни послания на преминаващите покрай Съдебната палата в старата столица. „Усмихни се“ и „Бъди себе си“ бяха част от мотивиращите фрази, които радваха минувачите.

Вероника Колева и Дара Иванова – доброволци от МБЧК В. Търново

„Важното е хората да знаят, че любовта е любов навсякъде, под всякаква форма, но най-големият приоритет е човек да бъде в безопасност при интимни отношения. Затова и акцията ни се казва „Обичай безопасно“, заяви доброволката Дара Иванова. Тя коментира, че с останалите червенокръстци опитват да осведомят подрастващите за сексуалните рискове – нежелана бременност и заразяване с тежки заболявания. Според нея темата не е добре застъпена в училище и следва да се направи необходимото да влезе в учебния план.

„Правим необходимото, за да информираме и момичетата от малцинствата за сексуалното здраве. За съжаление, усилията ни нерядко стават повод за подигравки и не се приемат насериозно. Въпреки това ще продължаваме да осведомяваме и да обхващаме колкото се може повече хора“, допълва Дара.

Следващата акция, която предстои да реализират от МБЧК, е съвместно с малчуганите от училището за деца със специална потребност „Теодосий Търновски“ в квартал „Асенова махала“. Заедно ще създават красиви мартенички с благотворителна цел.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.