Водещи новиниОбщество

КАТ ограничи със самоделен знак до 10 км/ч скоростта в Хаинбоаз и сложи камера

ОДМВР – Велико Търново: „Мерките са наложителни заради шофьори, които карат с превишена скорост по опасното планинско трасе“

 

Пътен знак, нарисуван на ръка, с който скоростта на автомобилите се ограничава до 10 км/ч, е поставен от пътните полицаи на изхода на град Килифарево на главния път Свиленград – Русе в Хаинбоаз.

„На метри от знака е монтирана преносима камера на тринога, тип „барбекю”, която за около месец е снимала над 400 нарушители. И глобите се оказват солени, тъй като в най-добрия случай превозните средства минават с превишение до 20 км/ч и дължат 100 лева, но има и случаи с над 40 км/ч и тогава санкцията става 400 лева“, твърдят изгорели шофьори.

След знака в Прохода на републиката има разширение на пътя, на което е изградено временно КПП. Денонощно там дежурят две патрулки с полицаи, които дебнат за бежанци. Униформените махат със стоп палка на автомобили, камиони и микробуси и проверяват дали в тях не се возят нелегални мигранти.

„Дори и да е така, Областната дирекция на полицията във Велико Търново са нарушили грубо заповедта на главния секретар на МВР от юли миналата година камерите да се слагат само на места с концентрации на тежки ПТП“, коментират водачи на автомобили.

Според ръководството на ОДМВР във Велико Търново това е място с концентрация на катастрофи и заради това са предприети мерки.

Потърпевши казват, че за броени дни там са станали 4 произшествия заради въпросното драстично ограничение. Колите се блъскат, ако някой не спази дистанция, удари рязко спирачка на хлъзгава настилка и връхлита върху предходното возило.

„Не сме обсъждали премахването на въпросния знак. Проектът за създадената организация на движение в участъка е изготвен от проектант по всички законови разпоредби. Изграденото КПП е в специално избран прав участък с добра видимост. Поставени са допълнително два прожектора, които да осветяват района. Двата полицейски автомобила, които дежурят, се забелязват от голямо разстояние, а нощем са със светлинна сигнализация. Въпреки това има шофьори, които си позволяват да профучават с голяма скорост, като застрашават здравето и живота както на полицейските патрули, така и на останалите участници в движението“, обясниха от ОДМВР – Велико Търново.

От силовото ведомство допълниха, че при обособяването на участъка са се ръководили и от опита си по време на строгия локдаун в началото на пандемията.

„При изградените КПП-та тогава имахме случай на пътя Велико Търново – Самоводене, когато товарен автомобил мина с голяма скорост, закачи част от съоръжението и го влачи с километри“, изтъкват блюстителите на реда от старата столица.

„На международен път знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за пътнотранспортно произшествие. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голям риск, а водачът не може да се ориентира, защото показанията на повечето скоростомери на автомобилите започват от 20 км/ч”, коментира експертът по пътна безопасност и преподавател но авто-мото подготовка Мариян Василев.

Той допълва, че ограничение до 10 км/ч не противоречи на нашия закон и приетите общи норми в страните от Европа, но то се отнася само за пешеходни зони, в които по изключение се допуска да влизат автомобили за зареждане на магазини или да преминават през участъци от зоната.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимка Фейсбук

2 thoughts on “КАТ ограничи със самоделен знак до 10 км/ч скоростта в Хаинбоаз и сложи камера

  • НАЙ-ХУБАВО Е ДА СЕ ТИКАТ !!! ОЗАПТЕТЕ ЧУЖДИТЕ ТИРАДЖИИ И РУМЪНСКИТЕ ШОФЬОРИ-ПИЛОТИ И ВСИЧКО ЩЕ ВИ Е СПОКОЙНО !!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *